Защо продължителните диети не действат

Ситостта ми убягва
Снимка: Getty/Guliver

Оказва се, че дълготрайното пазене на диети по-скоро ще закръгли силуета ни, вместо да го поизтъни.

Зад това твърдение има обяснение, разяснено с помощта на диетолози от университета в Мелбърн. В експеримента били включени 50 мъже и 50 жени с наднормено тегло, които били подложени на строга диета за осем седмици. След като минал този срок, участниците били окуражавани да се придържат към по-здравословно хранене през следващата една година.

За съжаление австралийските лекари констатирали, че през първите осем седмици анкетираните са стопили определено количество килограми, но след края на диетата, постепенно започнали наново да възвръщат теглото си и да се чувстват все по-гладни.

Според медиците това се дължи на факта, че мозъкът отделя хормони, които карат тялото постоянно да изпитва чувство на глад, когато дневният прием на калории е силно редуциран.

Данните са били събрани от 31 различни варианти на по-продължителни диети, но в крайна сметка при повечето хора килограмите пак се възстановяват след известен период от време.

"Диетите не са най-удачният и здравословен начин за промяна на кантара в отрицателна посока. Затова е нужна по-всеобхватна промяна в начина на живот, включваща качествен сън, намаляване на стреса, физическа активност и балансирано хранене", се казва в изследването.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти