Защо обичаме кафе?

Защо обичаме кафе?
Снимка: Thinkstock

Учени успяха да дешифрират генома на кафето и откриха, че обичаме ободрителната напитка заради нейна генетична еволюция, която не е настъпила при какаото и чая.

Оказва се, че ензимите в кофеина са мутирали и то не само в зърната на кафето, а в неговите листа. За растението тази еволюция е била изключително полезна и именно заради нея ефектът на кафето се различава от този на шоколада и чая.

Геномът на кафето е сравнително нетипичен за едно растение и съдържа около 25 500 гена, отговорни за различни протеини – заявява водещият биолог в изследването Виктор Албърт от университета на Бъфало, САЩ.

Изучаването на генома на кафето е проведено от международен екип от учени, в който са се включили 60 изследователи, решени да разкрият тайните на ободрителната напитка.

Експертите са забелязали, че буболечките избягват да ядат листата на кафето, защото вкусът на кофеина не им допада особено. За сметка на това обаче опрашващите насекоми като пчелите обичат алкалоида в растението.

Пчелите се връщат непрекъснато за още и още кофеин, точно както хората изпиват чаша след чаша кафе.

Миналият месец учени от университета Джон Хопкинс в Мериленд откриха, че пиейки редовно кафе, можем по-лесно да извикаме спомени от миналото си. Изследователите са убедени, че сред многобройните ползи на кафето може да се добави и подобряването на паметта.

Кофеинът засилва спомените в продължение в продължение до 24 часа след консумацията, показва американското проучване, цитирано от вестник "Мирър".

Според изследването, кофеинът засилва този механизъм в мозъка, с който запаметяваме информация.

В проучването доброволци са консумирали редовно напитки с кофеин. Пет минути, след като са опитали да запомнят поредица от картини, доброволците са получили плацебо или таблетка с 200 милиграма кофеин, което се равнява на една голяма чаша кафе.

На следващия ден учените подложили участниците на тест колко добре си спомнят картините от предния ден. Групата с кофеина е показала значително по-добри резултати, отколкото участниците, които приели плацебо.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти