Закуска сутрин - за и против

Закуска сутрин - за и против
Снимка: netinfo

Има много спорове дали е добре да се закусва сутрин или не. Много хора пропускат закуската, защото нямат време и бързат за работа, или искат по този начин да ограничат яденето си и да отслабнат.

Според повечето теории е добре закуската да е богата, обядът дозиран, а вечерята по-оскъдна. Съвременната физиология предоставя и научното обяснение за това твърдение: в началото на деня с най-висока активност протичат биохимичните процеси на разграждане на мазнини, а нощем - тези на синтез на мазнини.

През последните години в развитите страни се наблюдава нарастване броя на хората със свръхтегло и затлъстяване. В търсенето на причините за този сериозен здравен проблем, се проведоха епидемиологични проучвания за изясняване влиянието върху теглото, както на енергийния хранителен прием, така и на разпределението на хранителните приеми през деня, тоест на хранителния режим.

И при деца, и при възрастни, се установява пряка зависимост между оскъдната в качествен и количествен аспект сутрешна закуска и честотата на свръхтеглото и затлъстяването. Нещо повече - изследователите установяват, че приемът на пълнозърнести храни на сутрешна закуска има много по-благоприятен ефект по отношение на теглото, отколкото богатите на мазнини асортименти като филии с масло, сандвичи с колбаси, тестено-маслени изделия, сладкиши и подобни.

Явна причина за това са полизахаридите (сложните въглехидрати) в пълнозърнестите храни, чието продължително разграждане в стомашно-чревния канал подсигурява постепенен, но постоянен приток на глюкоза и фруктоза (монозахариди) към кръвния ток - доставчици на енергия за активно работещите органи - мускули, сърце, мозък и други. Сложните въглехидрати, за дълъг период след консумацията им, подсигуряват метаболизма с необходимата енергия.

Зърнените асортименти в сутрешната закуска са също така и добър източник на витамини от група В - В1, РР, В6, фолиева киселина, на мастноразтворимите витамини А, Е, D. Те съдържат също фосфор, калий, калций и други макро и микроелементи. По този начин зърнените разновидности в сутрешната закуска (тъмни видове хляб и макаронени изделия, овесени ядки, мюсли, корнфлейкс, елда) предоставят богата гама от катализатори (кофактори, активатори) на обменните процеси, от които зависи оптималното ниво на енергийния баланс. 

Пълнозърнестите асортименти са добър източник и на хранителни влакнини (хемицелулоза, лигнин), които увеличават обема на приетата храна, създават усещане за ситост, регулират моториката на червата, нормализират чревната микрофлора, спомагат за изхвърлянето на крайни продукти на обмяната (холестерол, жлъчни киселини), токсични химически агенти внесени с храната и др.

Най-важно място в сутрешната закуска заема пшеничното зърно, следва ръжта, царевицата, овесът. За да се постигне добра балансираност и висока усвояемост на наличните в закуската хранителни вещества е необходимо тя да съдържа достатъчно количество свежи плодове и/или зеленчуци, а също и подходяща напитка - чаша нискомаслено прясно или кисело мляко, чай, изцеден плодов или зеленчуков сок, минерална вода.

Посочените асортименти са съвременен заместител на високомаслените сандвичи с бекон, салам, жълти и бели сирена, яйца, пържени филии, мекици, мазни баници, високозахарни изделия и напитки.

Ето защо, на въпроса "необходима ли е сутрешната закуска?", отговорът на специалистите е категорично положителен. Проблемът е само в личния избор на подходящите количества и асортименти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти