Кои са плюсовете и минусите на разделното хранене

За и против разделното хранене
Снимка: netinfo

Теорията за разделното хранене се основата на факта, че твърде сложните и разнообразни ястия се усвояват по-трудно. Затова философията при този метод на хранене е насочена към намаляване на теглото благодарение на правилното и балансирано разпределение на хранителните продукти.

Основният принцип на разделното хранене е по време на един хранителен прием да се изключва съчетаването на въглехидрати и белтъчини. За комбинирането на останалите хранителни вещества няма ограничения.

Основите на този тип хранене са създадени в САЩ през средата на миналия век и получават широко разпространение най-вече благодарение на холивудските знаменитости.

Привържениците на въпросния режим смятат, че той е оптимален начин за привикване на организма към по-малки дажби храна, което води до редуциране на килограмите.

Много диетолози са против този тип диета, тъй като липсата на разнообразно меню по време на хранене трудно може да е пълноценно и балансирано.

Според тях разделният прием може да доведе до недостиг на хранителни вещества в организма (преди всичко на желязо и витамини) и да предизвика нарушения в обмяната на веществата (главно при по-възрастните хора и децата).

Под разделно хранене се разбира не само режимът, предполагащ употребата на един тип продукти, но и диетата, в която разделянето на храната може да става по различен начин.

Еднотипната храна най-често се обединява в едно приемане или може да се разпредели по определени дни и седмици. Ефективността на разделното хранене зависи от неговата специфика.

При коректно прилагане на изискванията със сигурност ще постигнете поне два положителни резултата:

1. Ще се избавите от необходимостта да притегляте продуктите и да контролирате тяхното количество (както при спазването на други диети).

2. При постъпването на един тип продукти организмът поема и по-малко калории, а това спомага за намаляване на теглото.

Основни правила на разделното хранене са:

* Не съчетавайте по време на едно и също хранене продукти, съдържащи въглехидрати, с такива, които са изградени от белтъчини.

* Включете в менюто си колкото се може повече плодове и зеленчуци.

* Употребявайте белтъчини, скорбяла и мазнини в ограничено количество.

* Избягвайте продуктите, които съдържат бяло брашно, захар и маргарин.

* Спазвайте интервал от минимум 4 часа между приемите на храна от различен тип.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти