Вълшебни плодчета бъз

Вълшебни плодчета бъз
Снимка: Thinkstock

Има едно растение, което въпреки че е широко разпространено, на практика е безценно. Може би не му обръщаме необходимото внимание, защото сме свикнали да виждаме билката тревист бъз буквално навсякъде по поляни и шубраци. Наричат я още бъзак, бъзовляк или бъзуняк.

Понякога търсим всевъзможни екзотични и непознати растителни видове, за да лекуваме болежките си, като пренебрегваме незаслужено ценните качества на тази полезна билка.

Тревистият бъз вирее в цяла Европа и Азия и предлага богата палитра от целебни свойства. Цъфти през юли – август в гъсти снежнобели цветчета, събрани като кичести снопчета в голяма китка. Плодовете узряват в края на лятото около септември.

Малките черни плодчета са лечебни, когато са добре узрели, меки и при натиск изпускат гъст тъмновиолетов сок. Трябва да се използват само добре узрелите плодове, тъй като зелените са токсични.

Хубаво е да имате предвид, че под наименованието бъз в ботаниката всъщност се разбира дървовидният такъв, а тревистият бъз, за който ние говорим и който е така ценен за здравето ни, се нарича бъзак. В разговорния билкарски речник обаче всеки опитен познавач на билката ѝ казва бъз. Оттам се е зародило и малко промененото ѝ име.

Разликата между тези два вида бъз – тревист и дървовиден, е в размера. Бъзакът достига височина около метър, докато дървото израства повече. Освен това, узрелите, дори презрели плодове на тревистия бъз, за който говорим, стърчат нагоре в плътна чепка, за разлика от дървовидния, чиито плодове висят надолу.

Казват, че птиците и дивите животни познават безпогрешно качествата на растенията в природата. За да се заредят с нужната им енергия за дългия полет на юг, прелетните птици наесен кълват от щедро отрупаните с мораво-червени, почти черни сочни плодове на тревистия бъз.

Целебните плодчета са изключително полезни за човешкия организъм. Богати са на антоцианови съединения, които неутрализират свободните радикали, съдържат и много пектин и целулоза. Тези качества на черните топченца спомагат за извличане на тежки метали и радиоактивни изотопи от организма. Когато се обработват и съхраняват правилно, витамините в тях се запазват.

Плодовете на тревистия бъз са богати на микроелементи и минерали, от които организмът се нуждае особено през зимата, когато тези полезни вещества не достигат в храната ни. Ценната билка е подходяща за всички възрасти и спокойно може да се прилага дори в разгара на простудно заболяване, тъй като има свойството да предизвиква изпотяване и да сваля високата температура.

Чудодейните черни плодчета в свежо състояние през есента или сушени през зимата са едно от най-добрите природни средства при лечение на анемии. Освен това са незаменим имуностимулатор, повлияват положително сърдечната дейност и спомагат за понижаване на кръвното налягане.

Приемането на целебната билка става, като от вечерта се накисва една чаена лъжичка сушени плодчета (или 15-20 зрънца) в чаша вода, а на следващата сутрин се прецежда и изпива на гладно. Ефектът е същият, ако се поглъща същото количество сушен плод сутрин на гладно, заедно с чаша вода. Друг начин е накисването на 300 гр. сушен плод, заедно с 1 кг. захар и 1 л.вода. След 10-14 дни сместа е готова.

Ако не сте си подготвили сушен плод от тревист бъз, може да си купите от аптеката, а през следващата есен може би сами ще решите да нарамите раниците, за да си наберете от моравочервените кичести чепки. Посочената по-горе рецепта за приготвяне на здравословния коктейл е в същото съотношение захар и вода, но свежите плодчета трябва да са 1 кг.

Зимата е сезонът, в който трябва да обърнем по-сериозно внимание на тази билка. На фона на непрестанните предупреждения за настъпващата вълна от грипни и простудни заболявания с жестоки последствия за здравето, може би една достъпна и позната билка ще ни бъде от полза за профилактиката и лечението им.

Припомнете си още:

Хем билка, хем зеленчук, хем подправка

Билката, която увеличава кърмата - жаблек

(Не)познатата тученица

Силата на местните суперхрани през 2016-а

Що е то мотовилка и става ли за ядене?

Билката ехинацея

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти