Плевел, билка или зеленчук – непознатата тученица

Плевел, билка или зеленчук – непознатата тученица
Снимка: Thinkstock

Виждали ли сте растение с яркозелените, месести листа и червени, разклонени стъбла във вашата градина? Ако все още се чудите, нека ви загатна, че най-вероятно сте го забелязвали измежду зеленчуците, но сте го отскубвали като непотребен плевел.  

Кичестата трева, която цъфти с нежни жълти цветчета, всъщност е много полезна билка-зеленчук, а съдържанието ѝ на витамини и минерали е превъзходно. Това растение е тученица, известна и като тлъстига.

Тученицата произхожда от индийския субконтинент, но се среща почти по всички географски ширини. За съжаление, славата му на плевел се разпростира надлъж и нашир, но все пак има места, където ценят качествата му. По Средиземноморието, в някои европейски и азиатски държави, тученицата се консумира като листен зеленчук или има приложение като подправка.

Листата на растението са богати на витамини А и В, а по отношение на съдържанието на витамин С тученицата превъзхожда 7-8 пъти цитрусовите плодове. Освен това, “билката на дълголетието” съдържа омега-3 мастни киселини повече от всеки друг зеленчук и е богата на каротин.Листата са с богато съдържание на калий, калций, магнезий, желязо и манган.

Според фитотерапевтите, тученицата може да се използва за прочистване на кръвта, намаляване на високото кръвно налягане и регулиране на кръвната захар.

Повлиява благоприятно при артрит, кашлица и леки изгаряния, има и диуретично действие. Древногръцкият учен Диоскорид пък я използвал за изчистване от паразити в организма и за намаляване на главоболието. Хипократ я препоръчвал при гинекологични проблеми и облекчаване на състояния, свързани с обилни кръвотечения в матката.

Билката-чудо е способна да помогне за изграждане на силна имунна система, но за целта е добре да се консумира в свежо състояние. В някои европейски страни листа от тученица се продават по пазарите, заедно с марулите, спанака и другите листни зеленчуци. Предимствата на билката са, че е богата на фибри и е нискокалорична. Съдържа антиоксидантите бетацианин и бетаксантин. Високото съдържание на магнезий спомага тученицата, повече от всяко друго листно растение, да има укрепващо сърдечния мускул действие и да спомага за превенция на аритмията.

Фитотерапевтите изтъкват и противовъзпалителните ѝ свойства, както и способностите ѝ да смазва червата и да регулира обмяната на веществата, като изчиства от чревни паразити. Препоръчва се при диабет, зачервени и сухи очи, гъбични инфекции, кисти, абцеси, хемороиди, цистит, простатит, затлъстяване и висок холестерол.

Най-добре е билката да се консумира в свежо състояние като добавка към пролетни и летни салати – самостоятелно или заедно с марули, краставици и домати, подправени със зехтин, магданоз, копър и пипер. Използват се стъблата и листата, които имат леко кисел вкус. От пресните листа може да се направи и сок от зеленолистни – витаминозна бомба в чаша.

Кулинарните приложения на тученицата обаче са много. Освен за салата, зеленчукът може да се използва за приготвянето на супи (вместо спанак, лапад или коприва), като плънка за баници и пелмени, за таратор, ризото или зеленчуци на пара.

Ето и Edna идея за вкусна и полезна разядка с тученица. Нужни са листа и крехки стъбла от тученица, извара, чесън, сол и черен пипер. Зелената листна маса се пасира, заедно с чесъна, след което се овкусява с черния пипер и солта. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти