Всеки четвърти жител на планетата страда от депресия

Все по-потиснати
Снимка: netinfo

По данни на Световната здравна организация (СЗО) до края на това десетилетие психичните разстройства ще бъдат едни от най-често срещаните здравословни проблеми. Тази тенденция се потвърждава и от шведско изследване, което е продължило над две години и половина.

В него за участвали 17 500 души от 11 европейски страни, като всеки четвърти представител от извадката е бил с леки или по-сериозни депресивни симптоми. Медицинските специалисти изчисляват, че превенцията и въвеждането на здравни програми ще могат в бъдеще да предотвратят и редица самоубийства, които са провокирани от депресивни състояния или по-лабилна психика.

Сред най-добрите естествени антидепресанти си остават спортните занимания, както и по-продължителните разходки пеша, които действат разтоварващо и антистресово, а физическата активност е добър стимулант на личната мотивация. Затова учените препоръчват, след тежкия работен ден и висенето пред компютъра, да се разходим за 10-15 минути навън, а не веднага да се позиционираме пред телевизора, щом се приберем вкъщи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти