Връзката между водата и отслабването

Връзката между водата и отслабването
Снимка: Thinkstock

Доколко е важно пиенето на вода по време на диета? Със сигурност много хора го подценяват. Казват си: какво общо може да има хидратирането със свалянето на тегло?

Вярно - от водата не се пълнее, но как е възможно с нейна помощ да отслабнем?

На този въпрос отговорът се търси и дава от Zdravduh.com.

Много е просто - тъй като в по-големия си процент телата ни се състоят от вода, обмяната на веществата в клетките се стимулира при приемане на повече течности. А бързата обмяна означава повече изгорени калории и по-малко телесни запаси под формата на мазнини.

Какво излиза? Пиенето на вода наистина индиректно води до намаляване на теглото.

Масово хората не се интересуваме от собствените си тела и правим грешка след грешка без да се замислим.

Истината е, че дори разтоварващият режим, когато е повече от 4 дена, трябва да се прави под лекарско наблюдение.

Когато се дехидратираме, кантарът показва значително по-малко. Има и такива, които се хвалят, че са свалили например 7 кг. за една седмица. Веднага става ясно, че това не може да е от мазнини и никак не е за гордост. Вероятно въпросното отслабване е за сметка на вода и мускулна маса.

Малко след това те отново възвръщат старото си тегло, защото наваксват дехидратирането, а нарушената им от диетата обмяна ги кара да трупат още и нови мастни депа.

Много хора бъркат жаждата с глад. Добре е преди да посегнете към бързите закуски, да се убедите, че не сте просто прежаднели. Да не говорим, че е възможно нередовното пиене на вода да доведе до поява на камъни в бъбреците.

По колко вода трябва да приемаме на ден?
Естествено отговорът на този въпрос зависи от редица фактори. Дали времето е горещо, какво е физическата ви активност, колко тежите, приемате ли допълнително плодове, зеленчуци, чайове и супи. Най-често експертите препоръчват да изпиваме между 30 и 60 мл. за килограм телесно тегло. Това количество варира според гореспоменатите фактори.

Важно е също да не се заблуждаваме, че се хидратираме чрез сладки, газирани и енергийни напитки. Кафето също дехидратира, така че е добре да увеличим с една чаша количиството на водата през деня за всяко изпито кафе.

Как да не забравяме водата в стресиращото ежедневие?

*Дръжте бутилки с вода навсякъде, където седите за по-дълго време - на бюрото в офиса и вкъщи, на нощното шкафче и т.н.

*Когато отидете на заведение с приятели, поръчайте си вода или чай вместо сок. Този навик ви носи двойно удовлетворение - по-здравословно и по-евтино!

*Разпределяйте пиенето на вода равномерно през целия ден - пиенето на 6-8 чаши наведнъж е вредно за организма ни. Ограничете течностите след 8 часа вечерта. Тогава бъбреците намаляват своята активност.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти