Направете най-безвредния избор

Не са ли ти малко множко
Снимка: Getty/Guliver

В никакъв случай няма да започваме онзи спор, в който от едната страна на барикадата някои хора гръмко скандират как не може да живеем пълноценно, без да включваме месо в менюто си, а от другата се надига яростният вегетариански вой, увещаващ ни за нищо на света да не помирисваме пълните с антибиотици животински продукти.

Кой е крив и прав не е предмет на днешната тема, в която по-скоро искаме да ви помогнем да изберете по-малкото зло, ако не криете, че обичате да си похапвате месце.

Най-ценните вещества в този тип храна са протеините, които отговарят за правилното случване на почти всички жизненоважни процеси в нашия организъм. Месните суровини съдържат целия асортимент от десетте есенциални (незаменими) аминокиселини, които трябва да се набавят чрез храната, защото просто няма друг начин, както и други 10 от неесенциалните (заменимите) аминокиселини, произвеждани също така и от нашето тяло.

За съжаление в името на трайността и добрия търговски вид повечето продукти като кренвирши, салами, бекон и кюфтета доста често нямат нищо общо с животинската природа, но за сметка на това гъмжат от захар, сол, оцветители и консерванти, които ви е ясно, че не водят до нищо добро за вас и вашите органи.

Освен това допълнително добавените в тях въглехидрати и мазни съставки със сигурност не биха търпели дълго време стройната ви фигура. По отношение на мазнините се знае, че всички меса ги съдържат, но въпросът е да подберете онези, вършещи ви полезна работа.

По правило, откакто свят светува, рибата и пилешкото месо са най-малко тлъстите продукти в сравнение с другите обитатели на фауната, а почти всички морски и речни представители с хриле и перки са и безценен източник на омега-3 ненаситени мастни киселини, които най-общо казано намаляват риска от рак и сърдечно-съдови заболявания.

Освен това мазнините са ни нужни за абсорбирането на мастноразтворимите витамини (А, D, E, K), за качественото функциониране на мозъка и синтезирането на определени хормони.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти