Високите токчета не са ежедневни обувки, пазете краката си

високи токчета
Снимка: Thinkstock

Всеки средностатически офис, 9.30 сутринта. Пред асансьора има тълпа жени, облечени елегантно, напарфюмирани с вкус и покачени на токове всякаква височина и дебелина. Или по-скоро „тънкост“, защото колкото е по-тънко токчето, толкова по-елегантна е жената.

Някои от жените вероятно са сложили обувките след като са паркирали автомобила си. Но опитът показва, че жени с високи токчета се возят в автобуса, в метрото, чаткат рано по тихите тротоари и изобщо – използват обувките на ток като ежедневни обувки.

Колкото и елегантни (и по-високи) да се чувствате с красивите си обувки обаче, те ще превърнат краката ви в нещо трудно за описване в рамките на двадесетина години.

високи токчета
Снимка: Thinkstock

Обувките на висок ток са абсолютно противопоказни за стъпалата и можем само да гадем дали не са се прннесли в модата от някоя тъмница, създадена от Инквизицията през Средновековието.

На първо място високите токчета нарушават естествения баланс на крака. Центърът на тежестта се измества от широкото стъпало към неподходящите за носене на тежки товари пръсти на краката.

Това от своя страна води до врастване на ноктите (най-малкия проблем), изкривяване на палеца и образуване на кокалчета.

Не може да не сте виждали възрастни жени с много изкривени стъпала, с пръсти, застанали един върху друг и обули ужасно изглеждащи широки чехли просто защото нищо друго не им става.

крак
Снимка: Thinkstock

Е, въпросните баби преди тридесетина години са били супер мацки на токчета, които са ходели самоотвержено на тях от сутрин до вечер, пазарували са и са се чувствали красиви.

Сега чувстват само болка, причинена от същите тези обувки.Високите токчета също така изхабяват естествените меки възглавнички, които имаме на стъпалата и се стига до състояние, наречено метатарсалгия.

Повече за проблемите на краката ще ви обясни ортопеда, от когото ще имате нужда, ако не се погрижите за краката си.

високи токчета
Снимка: Thinkstock

Ако все пак сте пристрастени към високите токчета и смятате, че са по-важни от здравето на краката ви, скоро ще ви дадем няколко съвета за това как хем да ходите на елегантни обувки, хем да не страдате от проблеми с краката.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти