Вирусът, причиняващ настинка, може да ни предпази от COVID-19

настинка
Снимка: iStock

Риновирусът, който причинява простудните заболявания, може да защитава организма от зараза с COVID-19, предава Darik News по информация от BBC.

До този извод стигнаха учени от университета в Глазгоу, които публикуваха резултатите от изследванията си в британското медицинско списание Journal of Infection Diseases. Авторите на проучването са установили, че провокираната от риновируса имунна реакция не позволява на коронавируса да се възпроизвежда в клетките на организма.

В лабораторни условия с образци, имитиращи слоя клетки, покриващи дихателните пътища, те установили, че „риновирусът предизвиква интереферонов отговор, който блокира репликирането на SARS-CoV-2“. Този ефект се наблюдава и в случаите, когато риновирусът попада върху образец 24 часа преди коронавируса, и когато риновирусът навлиза в клетките едно денонощие след заразяване със SARS-CoV-2.

Учените отбелязват, че след преболедуване на настинката човек отново става уязвим на новия коронавирус. Те обаче изтъкват, че според математически прогнози е вероятно при разпространение на риновируса да намалява броя на новите случаи на COVID-19. Подобен ефект вече е наблюдаван, когато на фона на масовото разпространение в Европа на риновируси през 2009 г. се забави разпространението на т.нар. „свински грип“, отбелязва съавторът на изследването Пабло Мурсия.

Според него ваксинирането, спазването на хигиенните правила и особеностите на взаимодействието на двата вируса могат съществено да забавят темповете на разпространение на COVID-19, но имунизирането води до най-силен ефект.

Риновирусите са силно заразни и са най-честата причина за проява на настинка, която обикновено трае около десет дни.

6 храни и напитки, които НЕ ТРЯБВА да консумирате по време на настинка

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти