Вече ще има домашно сирене в ресторантите

Вече ще има домашно сирене в ресторантите
Снимка: Thinkstock

Вече предлагането на домашно сирене в ресторантите ще стане законно. Малки количества млечни продукти ще може да се произвеждат и продават не само от големите млекопреработвателни предприятия.

Промени в наредбата за директни продажби допускат сирене и кашкавал от овче, козе и биволско мляко да може да се правят от мобилни мандри дори на самото пасище.

И в момента домашно сирене се предлага от някои ресторанти, но те рискуват глоба от агенцията по храните. Причината е, че според действащото законодателство млечни продукти за продажба могат да се правят само в регистрирани мандри, които трябва да отговарят на множество изисквания.

Новите правила ще важат след обнародването в "Държавен вестник" на промените в наредбата. Те допускат производството на млечни продукти от овче, козе и биволско мляко да се извършва и в т.нар. мобилни мандри. Те са новост за България, но от години се ползват например в Швейцария.

Мобилната мандра ще бъде на колела и може да се закача за автомобил. Така тя на практика ще следва стадото по пасищата.

Прясно издоеното мляко веднага ще се преработва, което ще запазва високо качеството му.

Експертите предвиждат голям интерес към производството на сирене и кашкавал от мобилни мандри във високопланинските райони. Пазарът на продукцията пък бил сигурен. И сега на черно се купувала голяма част от нея от жители на големите градове, които искат вкусни и екологични храни.

Контролът върху продуктите, направени на място, ще се прави от съответната областна дирекция по безопасност на храните. За всяко местене на мобилната мандра инспекторите трябва да бъдат уведомени.

Предвидено е и на всеки 15 дни животновъдите да носят проби от млякото за лабораторни анализи. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти