В страната на сладкишите и чудесата

В страната на сладкишите и чудесата
Снимка: Личен архив

Лилия Огнянова

Десертите се приемат като славната корона на всяко хранене. След предястието и ястието някак ни се приисква да се подсладим, да се поглезим, да получим нещо, което не само ще радва небцето, но и окото. Именно тогава се появяват сладките изкушения.

Те имат функцията не да ни нахранят и заситят, а да ни очароват и изстрелят в една гастрономична нирвана. Разбира се, това може да се отнася само за наистина качествените и хубави десерти, приготвени с много желание, въображение и както се досещате – любов.

Именно на това се е посветил и Александър Цеков – главен сладкар в „Кемпински Хотел Зографски“.

Реших да се срещна с Александър, за да ми разкрие той повече за страната на сладките и чудесата, както и да ми разкаже как за своите крехки 24 години е успял да стане главен сладкар в една толкова престижна кухня.

Още в началото на разговора той ми споделя, че работата му носи истинско удоволствие и спокойствие, че в хотела се чувства като у дома си, а колегите приема като свое семейство.

Александър споделя, че се чувства истински всеотдаен към това, което прави, намира романтика във всеки детайл и действие, и вярва на интуицията си – когато попадаш в различни житейски ситуации трябва духът ти да е спокоен, за да прецениш какво да направиш и как да отреагираш.

Професионалният си път Цеков започва с гимназия по туризъм, където получава готварска диплома. След това отива на стаж в „Хилтън“, където е открит от Андрей Токев. Алекс споделя, че именно на Токев дължи много за развитието си в сладкарската сфера и намирането на правилния път.

„Андрей ме покани в офиса си, говорихме дълго, той ми каза много неща за мен, които аз самият не знаех, както ми каза и това, че го нося в себе си – таланта, който няма кой да ми го вземе. Чак след 4 години осъзнавам какво ми е казал той. Сега се чувствам по-спокоен и по-сигурен.“

Интересно е обаче да се спомене, че Александър Цеков е имал амбиция вместо със сладкарство, да се занимава с актьорство и то не къде да е, а в Холивуд.

В едно от шоутата игри по НоваТВ той печели солидна сума пари, при което веднага изниква въпроса – какво да направи с тях? Като всеки друг човек, първо се замислил да си купи апартамент. След това обаче си казал – „та ти си на 20 години... това не е опция за теб!“ И решил да вложи парите не в друго, а в себе си.

„Попитах се сам какво искам и реших, че искам, че трябва да стана актьор. Обичам да забавлявам хората smiley

След което следва курс по английски, заминаваме актьорско училище в Холивуд, но нещата така се завъртат, че му се налага да се върне обратно в България. Твърдо заявява, че не съжалява за това. Разкрива, че точно това пътуване и изживяване го е накарало да се промени, да намери себе си, защото именно когато си на толкова далечно и чуждо място, не би могъл да оцелееш без самия себе си.

„Човек първо трябва да бъде осъзнат индивид, за да може да намери себе си.“

Цеков споделя и своята философия – осланя се на четири неща – сладкарството, актьорството, дзен и личния живот. След това разкрива, че обича да бъде на ръба на всичко, защото само така могат да се изпитват нови неща. Също така с усмивка казва „Обичам и да се влюбвам“.

Относно това как планира десертите си – визията и съдържанието им, казва, че обича да експериментира. Хвали екипа си, с които, както вече спомена, се чувстват като едно голямо семейство и разкрива, че обича да му се гласува доверие, за да даде полет на въображението и творчеството си.

„Упокоявам се, като работя, импровизирам... потъвам в моя свят. Обичам сам да се предизвиквам с различни емоционални ситуации. Така става една истинска приказка, в когато ти си там, работиш, създаваш с въображението си. Ако е само в главата ти, няма кой да го види“ – именно десертите са неговият начин да изрази и покаже на света това, което е главата му.

Още много неща си казахме с Александър, като това, че първият десерт, който е усвоил, е крем брюле и наистина е било мъка, докато го усети истински, за да може да го направи качествено; говорим си и за това, че е по-добре човек сам да приготвя храната си и да избягва купешките, опаковани храни, които са пълни с какви ли не неща, половината от които вредни.

Също така разкрива, че не обича да готви само за себе си, а обича пространството на кухнята в хотела, колегите и емоцията, която цари там.

Александър бе така добър да сподели една своя рецепта за приготвянето на кокосови бонбони, които имах късмета да опитам и мога да ви кажа, че бяха вълшебни! Ето и рецептата:

Рецепра за шоколадови трюфели с бял шоколад:

Продукти:
100 мл течна сметана
50 гр разтопено масло
300 гр бял шоколад
20 мл кокосов ликьор
кокосови стърготини

Начин на приготвяне:
Сметаната се загрява до завиране. След което се изсипва върху шоколада и маслото, и се разбърква, докато стане хомогенна смес. Добавяме ликьора и оставяме в хладилник, за да стегне. След няколко часа, когато сместа е добре стегнала, така че да може да се образуват топчета, овалваме в кокосовите стърготини

От дума на дума стигаме и до брънча, който става все по-популярен и по нашите географски ширини. Брънч представлява приятно и протяжно похапване с любимите хора през уикендите. Името идва от английските думи за закуска и обяд – breakfast и lunch – brunch.

Представлява нещо като бюфет с различни вкусни храни, от които да си избереш и обхваща времето от 11:30 до 15:30. Брънч традицията вече се разпространява и у нас, като все повече заведения и хотели, включително и „Кемпински“ предлагат подобна услуга. Не е нужно да си гост на хотела, за да заведеш семейството си там на късна закуска, преминаваща в приятен обяд.

Няма как да не попитам като на финал какво Александър Цеков би пожелал на нашите читатели и ето какво каза той:

"Намерете начин да се радвате на всичко около вас, да не бързате за нещата от живота, да се наслаждавате на минаващото около вас, да обръщате повече внимание на себе си, защото само така можеш да бъдеш стабилен индивид в обществото и да допринасяш за него."

Какъв по-добър съвет от това.

Благодаря на Александър Цеков за това интервю, Edna.bg му пожелава успехи занапред и винаги да гледа от сладката страна на нещата!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти