Употребата на антидепресанти все повече нараства

Тъгата е на власт
Снимка: netinfo

Според най-голямата фармацевтична организация в Уелс The Co-operative Pharmacy след световния финансов крах от края на 2008-ма с близо 1/4 са се увеличили хората, посягащи към аптечката с антидепресанти.

Тази негативна статистика се дължи най-вече на паричните затруднения и безработицата, като само за изминалата година са били предписани почти 50 млн. рецепти за такъв тип медикаменти в световен мащаб, докато през 2008-ма броят им е бил 39.5 милиона.

Първо място по употреба сред антидепресантите държи Циталопрам (12 млн. предписания), следван от Амитриптилин (8 млн. рецепти) и Прозак (5.2 млн. предписания).

"При някои депресията е генетично обусловена, но при повечето хора именно загубата на работа и финансовата безизходица увеличават стреса, което води до тяхната непрестанна потиснатост", допълва Емер О'Нийл, директор на британската организация Depression Alliance, занимаваща се с превенция и борба с депресивните състояния.

"Трудните икономически времена със сигурност са в основата на непрестанно увеличаващия се брой хора, страдащи от депресия, но това е само черешката на тортата, защото има много мъже и жени, които крият това свое състояние", заключва О'Нийл.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти