Трябва ли да се преварява водата

Трябва ли да се преварява водата
Снимка: netinfo

Широко разпространено е мнението, че е добре чешмяната вода да се преварява, за да бъде годна за пиене. Истината обаче е, че високата температура при варене ще убие само микроогранизмите, ако има такива в чешмяната вода.

При евентуално наличие на други замърсители като тежки метали, нитрати и химически замърсители, преваряването няма да се отрази благоприятно, дори напротив, могат да се окажат в по-голяма концентрация от колкото преди това, заради изпарената вода.

Преваряването предизвиква свързване на калциевите и магнезиеви йони в соли и появата на утайка - котлен камък. По този начин може да се намали минералното съдържание на водата, което би се отразило добре на хора, страдащи от проблеми с бъбреците. Калцият и магнезият обаче са много важни за здравето и ако първоначално водата е била бедна на тези минерали или така наречената мека вода, не е препоръчително да се преварява, за да не се получат липси откъм тези елементи. 

Каните за пречистване на чешмяна вода не се препоръчват на хора с бъбречни заболявания, тъй като в системата им за филтрация калциевите йони се обменят срещу калиеви, а калият трябва да бъде ограничаван във вашия случай.

Така че заложете повече на минералната вода за пиене и готвене, отколкото на преварената или просто ползвайте чешмяна, освен ако не е съобщено за авария и замърсяване.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти