Три пъти „да“ на дрямка в офиса

дрямка
Снимка: Thinkstock

Да спиш на работното си място е наказуемо. Ако не с уволнение, то със сигурност с мъмрене, гледане на криво и отлъчване от колегите.

А трябва да е обратното, показват не едно и две проучвания.

Дрямката в офиса, с продължителност между 30 минути и 1 час, повишава работоспособността, помага на мозъка да се освежи в средата на деня и изобщо – има само положителни черти и нито една отрицателна.

дрямка
Снимка: Thinkstock

За съжаление спането като цяло има лоша репутация, особено когато е на работното място, защото сънят, смятат всички, е висша проява на мързел.

Всъщност сънят е важен за работата също както храната и водата. Мозъкът се затормозява и спира да работи на максимални обороти някъде преди обяд.

Закономерно се появява и гладът, а след него- непреодолимото желание за дрямка.

дрямка
Снимка: Thinkstock

Тъй като не е прието да се спи в офиса, всички се опитват да потиснат прозявките и да върнат остротата на ума си с кафе, сокове и безцелно браузване във Фейсбук докато отново дойде вдъхновението за работа.

Ако не дремнем, се връщаме в нормално състояние едва към 4 следобед.

Де факто мозъкът ни си е взел нужната почивка и без сън, но ние сме пропилели два часа от работното време, опитвайки се (напразно) да свършим някаква работа.

А колко по-добре би било, ако дрямката в офиса се разреши.

Разбира се, не става дума да се проспива целия следобед, а просто да не се гледа с лошо око на някой, излегнал се назад в стола и затворил очи за 10 минути.

И като последна подкрепа на следобедния сън в офиса ще споменем, че в някои от най-успешните компании в света, като Google, офисната дрямка е не само позволена, но са създадени и всякакви удобства за нея, включително и специални капсули за сън.

Така че, какво предпочитате – да прекарате два часа в буден сън и блуждаейки, или да дремнете официално 30 минути и после да продължите със служебните задачи?

За по-добър сън ви трябват... тежки завивки

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти