Толкова полезно, а така добре забравно – чудното резене

Толкова полезно, а така добре забравно – чудното резене
Снимка: Thinkstock

Що е то?
Име: Резене (Foeniculum vulgare) – растение от рода Foeniculu и от семейство Сенникоцветни, роднина на магданоза и моркова.
Прякори: Наричано е още морач, див копър или сминд.

Месторождение: Расте в Южна Европа (особено по Средиземноморието) и Югозападна Азия.
Особени белези: Приятен аромат, подобен на анасоновия, със сладникав вкус. Многогодишното тревисто растение е синьо-зеленикаво на цвят и достига 2 м височина. Листата му са с дължина до 40 см. Крайните им сегменти са нишковидни, широки около 0,5 мм.

Хранително и с малко калории, резенето предлага важния витамин А, калций, калий и желязо. Расте свободно почти по целия свят. Култивирани са две разновидности – луковично и обикновено. Обикновеното резене се отглежда заради семената и листата и принадлежи към семейство Сенникоцветни. То е близко до морковите, целината, магданоза, копъра (на който прилича по външен вид) и до анасона (до който се доближава по вкус).

Вирее на топло, при влажен климат, затова се радва на такава популярност в средиземноморската кухня. На север култивирането на див копър е незначително.

Семената се засяват в градините от май до юни, след като е преминала опасността от измръзване. Ако развитието върви добре, от август до октомври се събират листа и семена.

Векове, векове назад
Историята на резенето е толкова богата, колкото и вкусът му. В Древна Гърция е играело важна роля в почитането на боговете. Растението е засаждано в тяхна чест и преклонение в градините на храмовете, а хората носели венци от леките му листа.

Познавали са го още древните египтяни, китайци, индуси, римляни и араби. Те смятали, че то усилва зрението. Също така са вярвали, че това растение помага за първа помощ при храносмилателни и бронхиални проблеми, за лечение на нервни състояния. От векове е било използвано като храна, лекарство, билка, та дори и за отблъскване на насекоми.

В наше време
В Средна Европа се употребява и като подправка, и като зеленчук (подобно на целината в нашата кухня). Италианските и испанските кулинари го ценят страшно много.

Те дори използват и надземните му части, и коренището (гулията), а най-често го поднасят като мезе или за добавка към козе сирене.

С резене може да се приготвят салати, сосове, майонези, плънки за риба и месо. Слага се дори в таратор, в салата от червено цвекло, в някои печива, в бульона при варене на риба, раци или картофи. Много добре върви на сандвичи с черен хляб. Подправката се слага накрая. Комбинира се с копър, чесън, лук и магданоз.

Днес в Индия семената на дивия копър се използват както за подправка, така и за сдъвкване след ядене – за освежаване на дъха и за добро храносмилане.

Кулинарни съвети
• Измийте и почистете от повредени участъци кореновата част и частите на стеблото на резенето.
• Няма да сгрешите, ако в рецептите заместите с него целината.
• Може да сушите резенето, да го приготвите на пара и да го запържите.
• Разрежете кореновата му част на четири, поръсете със зехтин и запечете за около 35 минути на горно нагряване във фурната.
• Смесете го със сърцевината на артишок, тиквички, домати, дива мащерка и посолете със сол и пипер.
• Може да го приготвите на пара и да го замразите с други зеленчуци;

• Може да го поднесете овкусено с 1 с. л. лимонов сок, зехтин, нарязан надребно стрък лук или пресен зелен лук и овкусено със сол и пипер.
• Нарежете пресен корен на резене на слайсове. За да запазите свежия им вкус, подредете ги в буркан, залейте ги със зехтин и овкусете със сол и пипер.
• Съхранявайте резенето в пластмасово пликче за около 2 седмици.
• Деликатните листа на подправката ще омекнат, като ги завиете във влажна кърпа и ги сложите в хладилник.

Вярва се, че...
• Резенето удължава живота, увеличава силите и гони духовете.
• Себастиан Кнайп – основоположник на съвременната балнеология, хвалел действието на чая от див копър при кашлица, болести на белите дробове и като спазмолитично средство при коклюш и астма.
• Особено се цени като средство против главоболие и при лошо храносмилане.

Прочетете още:

Най-хубавите български подправки

Как да съхраняваме магданоз и копър

Защо да се доверим на копъра

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти