Защо да се доверим на копъра

Кратко и полезно с етикет "копър"
Снимка: netinfo

Тази любима за нашите географски ширини подправка е била отглеждана още във Вавилон като лечебно средство. Познавали са я и древните гърци и римляни, а в Европа идва на почит по времето на крал Карл Велики през IX век. По-голяма популярност обаче добива през XVI век във Флоренция и Болоня по времето, когато на трона е управлявала кралица Катерина Медичи.

Съществуват два вида копър. Този, който ние познаваме, достига 60 см и от него за консумация се използват стъблата и плодовете. Другият сорт, наречен флорентински, расте не повече от 20 см, а коренът му образува грудка, подобна при тази на целината.

В здравословно отношение копърът може да се похвали с богато съдържание на фолиева киселина (витамин В9), и витамините А, С и Е. Широко разпространено е и неговото успешно действие при лоша перисталтика и газове.

Също така този природен дар геройски се справя със свободните радикали (водещи до ракови заболявания) и понижава кръвното налягане. Той оказва възпиращ ефект и по отношение на намалената костна плътност, защото е основен източник на калций.

В народната медицина отварата от плода на копъра се използва при болестотворни процеси, засягащи жлъчката, бъбреците и пикочния мехур.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти