Важно! Тези съвети за първа помощ могат да ви помогнат да спасите живот

първа помощ
Снимка: iStock

Човек никога не знае в каква ситуация може да попадне самият той или някой около него, затова е добре да знаем някои основни правила при прилагането на първа помощ. В някои случаи първата помощ може да е единствената грижа, от която човек се нуждае. В други, първата помощ е единствено начин да се предотврати влошаване на състоянието на дадено лице и запазване на живота му, докато пристигнат парамедици или той бъде отведен в болница.

Най-добрият начин да се подготвите за тези неочаквани събития е да получите официално обучение за първа помощ. Но има и някои основни животоспасяващи стъпки, които можете да научите по по-достъпен начин. Тази статия разглежда именно тях – стъпките за първа помощ, които трябва да следвате в 10 различни ситуации и как да разберете дали са необходими повече грижи.

ABC на първата помощ

Ако някой е в безсъзнание или не реагира, основният принцип на първа помощ, който трябва да знаете, е ABC: дихателни пътища (airway), дишане (breathing) и кръвообращение (circulation).

Дихателни пътища: Ако някой не диша, първото нещо, което трябва да направите, е да освободите дихателните му пътища.

Дишане: Ако сте освободили дихателните пътища на човек, но той все още не диша, направете дишане уста в уста.

Кръвообращение: Докато правите дипане уста в уста, правете компресии на гърдите, за да поддържате кръвта на човека циркулираща. Ако човекът диша, но не реагира, проверете пулса. Ако сърцето е спряло, направете компресии на гърдите.

първа помощ
Снимка: iStock

По-опростената версия на основните принципи е:

Буден? Ако човекът не е буден, опитайте се да го събудите. Ако не се събуди, уверете се, че някой се обажда на бърза помощ и преминете към следващата стъпка.

Дишане? Ако човек не е буден и не диша, започнете спасително дишане и компресии на гръдния кош. След това преминете към следващата стъпка.

Продължаване на грижите: Когато се обадите за помощ, следвайте инструкциите по телефона или продължете грижите за пострадалия, докато пристигне линейка.

Нека сега видим кои са 10-те ситуации, в които може да окажете първа помощ:

Тези съвети за първа помощ могат да спасят живот

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти