Събирайте приятелките и куфарите: пътешествията по женски са полезни за психиката!

жени пътуване почивка
Снимка: Istock

Ако сте имали нужда от извинение, за да потеглите с приятелки извън града, учените дават edna доста добра причина – прекарването на време с тях подобрява психическото здраве.

Проучване, публикувано в изданието „Personal Relationships” и проведено от изследователя Уилям Чопик, главен асистент по психология, намира взаимовръзка между приятелствата от една страна и човешкото щастие и здраве от друга.

жени пътуване почивка
Снимка: Istock

При събирането на данни от близо 280 хил. лица на различна възраст от близо 100 страни станало ясно, че при по-възрастните хора приятелствата са по-ефективен индикатор за определяне на продължителността на живота и ежедневното усещане за радост, отколкото отношенията с членове на семейството.

„Приятелствата стават все по-важни с напредването на възрастта“, казва Чопик, и допълва: „Компанията на няколко добри приятели наоколо може да внесе голяма промяна в нашето здраве и благосъстояние. Така че е полезно да инвестираме в приятелства, които ни правят щастливи.“

Второто изследване, проведено от учена, анализира подкрепата или натиска, което хората изпитват в своите приятелства. Резултатите, получени от отговорите на близо 8000 участници в анкета, доказват влиянието на приятелските отношения. Онези, които се чувствали притиснати в общуването с приятели, са по-склонни са изпитват хронични заболявания в сравнение с онези, усещащи подкрепа.

Други проучвания по темата показват още начини, по които приятелствата влияят върху живота ни. Поддържането на тези връзки може да удължи живота и повиши шансовете за оцеляване, независимо от възраст, пол, здравен статус и причина за смъртта.

При хората, на които им липсват стабилни социални отношения, се наблюдава до 50% по-висок риск от преждевременна смърт – същият ефект, който има пушенето на 15 цигари на ден. Освен това, социално изолираните индивиди изпитват по-голям риск от мисловен упадък.

„Мисля, че случаите са достатъчно убедителни, за да накарат хората да възприемат сериозно социалното общуване по отношения на продължителността на живота“, казва изследователят Джулиан Холт-Лунстад, психолог от Младежкия университет Бригам в Юта.

жени пътуване почивка
Снимка: Istock

Ако времето с приятели ви липсва, следващия път, когато ви се пътува, заминете с тях. Така ще подобрите своята психика и ще удължите живота си за още пътешествия с любимите момичета.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти