Сутиенът - мой приятел или враг?

Сутиенът - мой приятел или враг?
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Сутиенът е най-доброто решение, което човешкият гений е намерил, за борба с гравитацията.

Вече се разбра, че най-бързо остаряващата част при жените са не друго, а именно гърдите.

На сутиена изобщо не трябва да се гледа като на някакъв аксесоар и просто част от облеклото. Той има ключова роля в запазването на гърдите здрави, красиви и с хубава форма по-дълго време, а освен това придава и по-добра осанка на фигурата.

Има обаче редица неизяснени въпроси около сутиените като неизменна част от дамското облекло.

Кога е добре да се започне носенето на сутиен, как да намерим подходящия за нас, как да познаем дали сегашният ни наистина е правилният размер, колко е животът на един сутиен и от колко точно имаме нужда?

За тези и други неща реших да си поговоря с един истински специалист по темата за избора на правилния сутиен, а именно – Изабела Сакутова. Тя е създателка на Bra Clinic, има 9-годишен опит в бизнеса с бельо в Полша.

Именно тя ми споделя, че според изследване на британския университет "Portsmouth" 95% от дамите в световен мащаб не носят правилният размер сутиен. Освен това споделят, че за всички обслужени в техния салон за бельо жени, които са над 4000, по-малко от 10 от тях са знаели наистина точно какъв размер сутиен трябва да си вземат.

Тя ми разкрива също така, че жените сменят средно по шест пъти през живота размера на сутиена.

Изабела, както и много други жени по света, се радва на голям бюст, но страда от това, че не може да намери подходящите сутиени за него. Сподели, че дори като студентка в Англия е обмисляла операция за намаляване на гръдната обиколка.

Всяка дама с големи гърди, независимо дали са естествени или не, се е сблъсквала с това, че не може да открие сутиен, който едновременно да обхваща добре бюста ѝ, да го държи здраво и в същото време да е красив, а не с вид на нещо от гардероба на баба.

Всъщност, всяка една жена, независимо от размера на бюста ѝ, трябва да носи правилния размер сутиен. Именно той е в основата на добрата визия, на чувството за комфорт и спокойствие, а не постоянното притеснение, че нещо не е наред под блузата ви.

Като начало, нека се спомене, че всяко момиче, чийто гърди са започнали да се развиват, трябва да носи сутиен. Най-добре това да е спортен такъв, но задължително трябва да има подходящ сутиен, които да придържа гърдите, пък били те и малки.

Ако сутиенът ви се размества – с пръсти го хващате между чашките и го намествате, или се качва високо или пада ниско на гърба, означава, че не сте с правилния размер за вашия бюст, също така гърдите не трябва да се показват над ръба на чашката или да "пропадат" в нея.

Освен това всяка жена има нужда от не по-малко от три сутиена – един, който носи в момента, един, който си "почива" у дома и един за пране.

Животът на един сутиен при добра грижа, е приблизително 200 носения. А добра грижа ще означава да не се съхранява на топка в гардероба или да се простира без да се изпънат чашките. Ако започнат да стърчат ластици и банели от него, значи е най-добре да го смените.

Самото обличане на сутиена също има своите тънкости. Първа стъпка е да сложите ръцете в презрамките, без обаче да вдигате на рамената. След това се навеждате и внимателно нагласявате гърдите в чашките. Банелите трябва да попадат точно под бюста, в основата на всяка гърда, нито прекалено ниско, нито пък да затискат гърдите.

След това закопчавате колана на гърба и нагласяте презрамките на рамената. Намествате гърдите в чашката като с едната ръка отдръпвате външния край на банелата от тялото, а с другата повдигате гърдата си от подмишницата и я премествате напред в чашката.

Трета стъпка е да хванете банелите под бюста, да се наведете напред и леко да разтърсите сутиена наляво-надясно. Така гърдите по естествен начин ще намерят своето място в чашките.

За финал нагласяте дължината на презрамките. Те трябва да се намират точно върху ключицата и би трябвало да се отдръпнат на два пръста от рамото, тоест да не са прекалено стегнати или отпуснати.

Носенето на неправилен размер сутиени може да доведе до различни усложнения и неприятности. От една страна това са болките в раменете, гърба и кръста, раздразване и разраняване на кожата от прекалено стегнати презрамки или твърди банели, а по-страшното е, когато се стигне до увреждания на самия бюст.

Всичко това е пряко свързано и с превенцията на рака на гърдата. Месец октомври е посветен именно на борбата с тази коварна болест.

Изабела и съпругът ѝ Альоша са създали кампанията "Докосвам=Побеждавам", която има за своя основна цел да информира всички жени колко е важно да се грижат за здравето на гърдите си, като носят правилния размер сутиен и редовно се преглеждат сами.

Видео за това как сами можете да проверите гърдите си, можете да видите тук.

Кампанията "Докосвам=Побеждавам" подкрепя благотворителната инициатива "За живота", като 2 лева от всеки закупен розов сутиен от Bra Clinic през месец октомври биват дарявани за закупуването на специална медицинска апаратура за онкологични заболявания.

И не забравяйте, дами, че вие сами трябва да се грижите за здравето и красотата си, защото когато се чувствате добре, това си личи. Бъдете уверени в себе си, ходете с вдигната глава и смела крачка и усмихвайте се по-често. Така ще бъдете винаги неотразими wink

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти