Студеният душ е пълен с ползи

Студеният душ е пълен с ползи
Снимка: netinfo

Закаляването е здравеносна процедура, позната от хилядолетия насам. Разбира се, не всеки е готов да подложи тялото си на подобни физически изпитания. Така че за набралите смелост, споделяме следващите действия, в които студената вода съвсем по братски помага да укрепим нашето здраве.

* Студената вода е полезна за засилване на имунитета, тъй като стимулира тялото да произвежда повече бели кръвни телца.

* Студените душове подобряват циркулацията на кръвта, като ни предпазват от появата на разширени вени и високо кръвно налягане. Нито студената, нито горещата вода обаче се препоръчва за хора с вече установени сърдечносъдови заболявания и висок риск от такива.

* Водата с по-ниски градуси е добър регулатор на телесната температура, а освен това този тип каляващи бани стимулират метаболизма, което ще ни помогне да изгорим някоя и друга калория.

* Обливането на тялото със студена живителна течност активира мозъка, който кара надбъбречните жлези да отделят хормона норадреналин, борещ се с депресивните мисли.

* Къпането със студена вода подобрява дишането и функцията на белите дробове, а дълбоките вдишвания при него насищат органите с допълнително количество кислород. Така ще се радваме и на висок телесен тонус.

* Горещата вода изсушава кожата, косата и ноктите, а студената стяга и заздравява порите на кожата и космените фоликули на главата.

* Ако сте решили да се калявате по този начин, е много важно постепенно да подготвите организма си за това. В началото се къпете с по-хладка вода и лека-полека понижавайте температурата й с всяко следващо къпане. По същия начин се отнасяйте и с времето, което прекарвате под студения душ. Първите пъти не стойте под него повече от 30 секунди, а после вижте как се чувства тялото ви и увеличете времетраенето.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти