Страх от загуба на контрол или смелост да бъдеш себе си?

Джанка (Дива слива)
Снимка: Thinkstock

Илиaна Смилянова

„Способността да загубиш контрол над себе си в подходящо време и на подходящо място е признак на зрялост.” Александър Лоуен

Един необичаен провокативен въпрос битуваше напоследък в интернет пространството – „На колко години изгубихте естествеността си?”.

За да изгубим нещо, първо трябва да го притежаваме. Всяко дете притежава естествена дарба – смелостта да бъде себе си, да изразява чувствата и желанията си, поривите на душата си. Кога загубваме този дар и какво ни струва тази загуба? Какво трябва да забравим, от какво трябва да се откажем, за да си припомним отново свободно и без страх себе си и да преминем отвъд вторичната, изкуствена, наложена уж отвън представа за „нормалност”?

Кой от нас е „нормален” в буквалния смисъл на тази дума? Кой от нас отговаря дори и формално на средностатистическата представа за „нормален” човек? Всеки е уникален и неповторим „пъзел” от физически, психологически, умствени, емоционални параметри, светоглед, биография, дарби и страхове, сили и слабости, гордост и предразсъдъци, върхове и падения, симпатии и антипатии...

Стремежът да се напаснем, да натикаме себе си в една изкуствено създадена „нормална” представа може да се превърне в мъчителен, често непоносим за душата процес, в изграждане на вътрешен затвор, в който сме и надзирателят, и затворникът и в който понякога неусетно, но сигурно зрее бунт за свобода.

Зад прекомерния мисловен контрол над емоциите и чувствата ни се зараждат и започват да растат все по-силни страхове, често ирационални и неоснователни. Страх да не загубим контрол, да не навредим на себе си и другите. Забравяйки божествения си произход и същност, започваме да се страхуваме от самите себе си и това поражда мъчително вътрешно напрежение. 

Сред Цветята на Бах лекът за това трудно, но ключово за вътрешната ни хармония състояние е цветът на Джанката (Дивата слива), Cherry Plum. Описанието на Едуард Бах гласи: „Човек се страхува да не изгуби разсъдъка си или да не извърши ужасни неща, които осъзнава като нежелателни и грешни, но които все пак има импулса да извърши.”

Страхът може да бъде ценен спътник и пазач. Но когато е ирационален, роден и подхранван от потискане на жизнения поток в нас, от неизразените ни желания, чувства и емоции, може да се изроди в неумолим ограничител, да породи жестокост, да ни превърне в роби на онова, от което се страхуваме и от което искаме да избягаме на всяка цена.

Целебно в случая е опознаваме себе си, да реабилитираме желанията си, поривите си към удоволствие, да търсим диалог и разбирателство между мислите и чувствата си. Да се стремим да не бъдем интелектуално свръх информирани и подготвени и същевременно емоционално незрели, безпомощни, безсилни и все по-гневни. Да започнем отново да вдишваме и да издишваме с пълни гърди и леко сърце. Свободни от страха от себе си, от спонтанността и от свободата.

За да се превърнем отново от свой строг надзирател в открит и смел приятел, на когото можем да разчитаме, от когото не се страхуваме и с когото се обичаме такива, каквито сме. Без маска и без грим. Свободни, красиви, хармонични и обични – по рождение.

Сериозни остри и хронични проблеми и заболявания изискват консултиране със специалист.

Прочети още за Цветята на Бах:

Цветята на Бах: За ежедневието и смелостта на малките крачки - мимулус

Цветята на Бах: За раздвоението и единението - хрущялка

Цветята на Бах: За капана и даровете на миналото - орлов нокът

Цветята на Бах: Не бързо, а навреме - слабонога слабонога

Цветята на Бах: Пепеляшка или Кралица? - червен кантарион

Цветята на Бах: Виновен или свободен? - бор

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти