Не прекалявайте с тренировките

Спортът (не) вреди
Снимка: netinfo

Следващите редове са отнасят предимно към онези от вас, които са превърнали спорта в непрестанен ритъм на своя живот. Тук в никакъв случай не искаме да подтиснем състезателния ви хъс, но претоварванията с физически занимания могат да застрашат сериозно здравословното състояние на вашето тяло.

Чу се пукот
Доказано е, че дейностите като тичане, баскетбол и танцуване са едни от най-ефективните начини за изграждане на оптимална костна плътност. Но започне ли да се обажда умората и напрежението в мускулите, пукането на ставите да се чува непрестанно, а болката в ходилата да ви дразни по всяко време, значи нещо не е наред и трябва да забавите темпото. Според последни данни на американското издание Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, активното каране на велосипед дори понижава плътността на костите изграждащи опорно-двигателната ни система заради дългото стоене върху седалката на колелото. Затова решението е да практикувате различни по вид спортове, за да изграждате тялото си комплексно, а не да товарите само определени мускулни групи.

Къде ми е сънят
Знайте, че късните тренировки (от 20.00 часа нататък) могат да ви докарат безсъние. Това се получава заради отделянето на адреналин по време на ускорено движение, който ще ви превъзбуди и сънят може да се окаже мираж, ако не си отброите поне три часа интервал между спортуването и отправянето към леглото. Също ни е ясно, че сутрин сте като ударени с мокър парцал, но именно ранните двигателни упражнения ще задействат най-пълноценно целия ритъм през оставащия ви ден.

Виждам щъркел
Редица анализи направени в Бостънския център за лечение на безплодие показват, че прекалено активното спортуване може да наруши менструацията и да намали шансовете на жената да забременее. Тъй че, ако не можете да ''дишате'' без любимия ви спорт, но имате трудности със зачеването, заменете тичането с повечко разходки и плувайте вместо да практикувате аеробика (или нейните разновидности). Успокояващият ефект на йогата също би могъл да допринесе за по-лесното забременяване. Така че, забавете пулса, за да може по-скоро да се порадвате на положителния тест за бременност.

Всичко е в комбинацията
Балансирайте тренировъчния период, както със занимания на закрито, така и с интензивни движения навън, за да разнообразите и ощастливите телесния и психическия си тонус.

Отслабени сили
Умереният спорт е безценен приятел на силния имунитет, но не със същото могат да се похвалят безкрайните и изтощителни тренировки. Затова внимавайте със спортното предозиране, за да не ви навестяват редовно настинки и грипни инфекции. Решението в този случай е да редувате по-наситени и трудни спортни серии през ден с релаксиращи варианти на раздвижване като ходене пеша или пилатес.

В никакъв случай
Неотдавна в Япония бе проведено проучване, което разкрива, че жените отделящи над 10 часа за спорт седмично са изложени на увеличен риск от ранна менопауза. Това се дължи на по-ниските нива на естрогена, които се поддържат при продължителна физическа активност. Същият факт може да ви предпази от рак на гърдата, но същевременно ниските равнища на женския полов хормон са в състояние да повлияят ''положително'' на факторите, причиняващи остеопороза и сърдечно-съдови заболявания в по-напреднала възраст.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти