Спокойствие на хапки

Спокойствие на хапки
Снимка: netinfo

Колапсът на финансовата система, дала старт на дългата рецесия през 2007 г., съвпадна случайно или не с началото на най-интензивното раздвижване в кулинарната история на света – местно, наследствено, древно, авангардно, на колела, с платна, веганско, органично, носталгично, етническо или еклектично, са само част от епитетите, които могат да опишат различните малки и големи революции, които се случват през последните няколко години по всички краища на земята.

Във водовъртежа от нордическа кухня, бруклински шоколад от какао, докарано с платноход, азиатско-мексикански камиончета, баски тапас, етиопски хляб и домашен ейл като че ли трудно се забелязва една друга тенденция, която изплува с всяка рецесия и с всеки спукан балон от 90-те години насам – comfort food, или емоционално натоварените храни, в които намираме убежище в моменти на стрес и несигурност.

С термина успокояваща храна обичайно се свързват южняшки ястия като пържено пиле с царевички и картофено пюре или пък mac’n’cheese – макарони с жълти сирена на фурна, любими и до днес на децата отвъд океана. Разгледано в по-широк контекст, comfort food е всяко ястие, което човек свързва с уюта и топлината на дома, безгрижието на детството и майчините рецепти.

Различните поколения, различните етноси и дори всеки от двата пола имат свои предпочитания – в Близкия изток се утешават с фалафели, във Виетнам със супата фо, в Швеция – с херинга в горчичен сос, в Япония – с рамен, в Италия – с пастата на мама, момчетата - с бургери, а момичетата – с шоколад и сладолед.

За мен лично няма нищо по-доближаващо до детството от пържени кюфтета – или с доматен сос, както ги правеше баба ми, или между две филии заводски хляб и голям, зрял домат в другата ръка.

Вероятно рецесията, икономическата и социална несигурност и носталгията са основният двигател на нарастващата популярност на успокояващите храни във всички ресторанти, но не може да се пренебрегне и преумората от био кълнове със сос от люцерна, молекулярни маслинки, мини терини от водорасли и пяна от спанак и тофу – все пак кой би искал в един дъждовен есенен ден да похапне зелена пяна вместо топла, димяща купа рамен или еврейска пилешка супа с мацо кнедли?

Или поне чиния спагети болонезе и гулаш с повечко лют пипер, а за десерт резен домашен сладкиш с истинско масло и яйца, полети с чаша горещо кафе?

Елвис си е умирал за пържени сандвичи с фъстъчено масло и банани, Мадона обича панирани марсчета, Дейвид Камърън – люта паста с наденички, Ангела Меркел – готвено зеле, Обама – пица и чили, Анджелина Джоли – Макдоналдс и корнфлейкс, а Анди Уорхол е ядял единствено огромно количество консервирана супа Кембъл.

Дори топ ресторантите не пропускат да се качат на вълната и на тази тенденция, но креативността на готвачите и по-качествените често екзотични продукти донасят допълнително удоволствие и радост на гостите на заведението, които преоткриват любимите си храни по един различен и неочакван начин.

Пържените картофи са подправени с шафран; макароните, пицата и сандвичите са приготвени с някое пикантно местно сирене, а не с изкуствения чедар; бургерите, вместо с кюфте от розова смес с неизвестен произход, са с гъши дроб; а любимият на поколения хот дог – със задушени охлюви и сос от естрагон. Успехът е неочакван, като дори за скъпи сватбени тържества в менютата се включват минипици, минисандвичи и пържени крилца (най-голям шум вдигнаха бургерите на сватбата на Челси Клинтън).

Доскоро обвиняваната във вредност ретро храна вече може да се похвали, че е здравословна, балансирана или поне с гурме качества, като дори за минута не трябва да се подценява синергетичният ефект от сливането на две идеи – домашната, успокояваща храна и прекрасния нов свят на foodie културата.

Разбира се, без да се преминава една определена граница, която ще превърне ястието от любим роднина в абсолютния непознат. И в същия момент ще загуби вълшебните си свойства да успокоява, закриля и скрива от света.

Критиците обичат да казват, че всичко ново е добре забравено старо, но когато отмине и тази тенденция, изместена от следващата – космически храни, песто от водорасли от Мъртво море или глухари отгледани в биоферма, хората няма да престанат да имат своя успокояваща храна.

Сушито, което за нас е скорошна новост, за децата ни ще бъде comfort food, а за внуците ни това вероятно ще са хидропонно отгледаните храни на Айзък Азимов. За нас остава нещо по-ретро, което отключва най-дълбоко заровени радости и спомени, като например филия с току-що сварена лютеница в летен ден.

Магдалина Генова за списание "Меню"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти