Солта: как от враг да я превърнем в приятел

Солта: как от враг да я превърнем в приятел
Снимка: Thinkstock

Ако сте от хората, които търсят солницата на масата, още преди да сте опитали ястието пред себе си, то този текст е точно за вас. Открийте причината за „любовта” си към солта и как да се предпазите от негативите на тази „крепка дружба”.

Нареждаме се стабилно сред нациите, които обичат пикантните, прекалено подправени и солени храни. А и сега стартира сезонът на туршиите – как да се откажем доброволно от трапезите, отрупани с кисело зеле и краставички, камби, чушки, карфиол... Семейните рецепти са безброй, но всичките с високо съдържание на сол (и съответните последици от нея).

Според Световната здравна организация дневната необходимост на организма от сол е не повече от 3 г (под една чаена лъжичка). В действителност ние консумираме 2, 3 пъти и повечe от „бялата отрова”. Понякога дори не си даваме сметка колко лесно е да се случи това: 4 филийки бял хляб ни носят почти цялото дневно количество (2.5 г), в консервираните храни и готовите подправки има „скрито” съдържание на готварска сол.

Ежедневно консумираме храни като сирене, които я съдържат естествено. А над половината от опасния за здравето ни прием идва от месни деликатеси, полуфабрикати, чипсове, ядки и др.

„Солената” цена, която плащаме

Не е лошо всеки път, посягайки към солницата или пазарувайки в магазина, да си припомняме, че:

* Прекомерният прием на сол води до задържане на течности - излишната вода в тялото се задържа в мастните клетки, което води до кошмара на жените - целулит, и до клетъчно обезводняване. Сериозни последици са повишаване на кръвното налягане (т. нар. обемна хипертония), остеопороза, загуба на костна маса и повишена чупливост (тъй като натрият затруднява усвояването на калция от организма).

* Излишното количество сол трябва да бъде обработено от бъбреците, което затруднява работата им и увеличава риска от образуване на камъни в тях. При опита на организма да се освободи от излишъка, той го отлага в стави, кръвоносни съдове и др. (така се стига до риск от поява на подагра, артрит).

* Повишават се рисковете и от наднормено тегло, от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет, влошаване на зрението и др.

* Приемът на прекалено много сол може да причини не само киселини, но и дълготрайно увреждане на храносмилателния тракт (язва и др.)

Това не означава да забравим изобщо за употребата на солта. Организмът ни не може да функционира без тази подправка, нужна за протичането на редица жизненоважни процеси (храносмилане, хидратация, киселинно-алкалния баланс и др.)

Как да се предпазим от негативите и да извлечем ползите? Отговор на този въпрос е дал преди повече от 100 г. немският лекар и хомеопат д-р Вилхмелм Шуслер с идеята си да приготви от натриевия хлорид (същата добре позната ни сол) медикамент, с чиято помощ да балансира нивата на минерала в организма и да помогне на пациентите си за редица заболявания.

Пътят към баланса и здравето

Ако се върнем отново към вредния навик да пресоляваме храната си и влечението към храни със солен вкус, биохимичната теория, разработена от д-р Шуслер, установява, че това е ясен показател за дефицит на натриев хлорид в организма. Лицеви симптоми на този недостиг също са сухата кожа с разширени пори върху носа, бузите, брадата или челото, оточно лице, оплаквания от пърхот и др.

Приемът на Шуслерова сол №8 натриев хлорид в комбинация с намалената употреба на готварска сол и достатъчен прием на вода балансира оптималното съдържание на натриев хлорид в организма, лекува и предпазва от редица заболявания. Сол №8 участва в поддържането на алкално-киселинния баланс на организма, регулира количеството вода в органите и тъканите (например при задържане на течност в тъканите под формата на отоци, както и при повишено излъчване от организма).

Помага при суха кожа и лигавици, запек, както и при диария, повръщане, обилна водниста хрема. Подобрява функционалния капацитет на бъбреците и се прилага при отоци и подагра. Има важно значение за образуването на потта и помага, както при понижено потоотделяне, така и при обилно изпотяване, без физически усилия. Прилага се при повишено кръвно налягане. Ето някои конкретни препоръки от Шуслеровите терапевти за приема на сол №8:

* При обилна, водниста хрема (вкл. сенна хрема) – Шуслерова сол №3 железен фосфат и сол №8 натриев хлорид (3 пъти по 3 таблетки от всяка в острата фаза, след което по 2 таблетки за още 2 седмици).

* При водниста диария – комбинация от соли №3 железен фосфат, №5 калиев фосфат и №8 натриев хлорид. Солите се редуват през половин час, по 3 таблетки от всяка, 3-4 пъти дневно.

* При ужилване от насекоми – соли №2, №3 и №8, по 3 таблетки от всяка сол се разтварят в малко топла вода и се пие на малки глътки през 15 минути до настъпване на подобрение. Последваща терапия – 2-3 дни по 2 таблетки от всяка сол.

Ако искате да научите повече за Шуслеровите соли, вижте специалните видеоматериали за тях на www.istoriizazdrave.bg. А ако вече имате опит в употребата им, на istoriizazdrave.bg напишете Вашата лична история за здраве! Екип на Немския хомеопатичен съюз и „Преди обед“ ще избере някои от най-интересните истории, за да ги заснеме и покаже на екран. И можете да получите възможността да посетите родината на хомеопатията и Шуслеровата терапия – Германия.

Очакваме Вашите истории за здраве на www.istoriizazdrave.bg!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти