Слънцето – необходимото зло

Слънцето – необходимото зло
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Пеев е дерматолог в дерматологична клиника „Aestheline”. За периода 2011 – 2015 г. е бил асистент в клиниката по дерматология и венерология, към Военномедицинска академия, София. Научните му интереси са свъзрани с пигментните нарушения на кожата, лечение на витилиго, дерматохирургия и псориазис. Д-р Пеев е член на Българското дерматологично дружество (БДД), Европейската академия по дерматология и венерология (EADV), Международната асоциация по дерматоскопия (IDS) и редакторския колектив на международното издание Journal of Pigmentary Disorders.

Слънцето е необходимо за съществуването на живота. Въпреки че навлизаме в есента, не бива да подценяваме силата на слънчевите лъчи. Редом с полезните свойства на слънцето, като синтез на витамин D, обаче съществуват и редица вреди, които то причинява. За първи път в началото на миналия век се установява директната връзка между слънчевите лъчи и развитето на рак на кожата.

Ултравиолетовите лъчи са биологично активни, тоест прониквайки в повърхностния слой на кожата се поглъщат от меланина и генерират свободни кислородни радикали, причинявайки възпаление, изгаряне на кожата и ускорено фотостареене. Една част от тези лъчи носят по-голям заряд и директно увреждат ДНК на клетките, водейки до мутации. С последващото излагане на слънце мутациите се натрупват и редом с нарушените защитни механизми на кожата са основна причина за развитие на рак на кожата. Ето защо, ние, дерматолозите настояваме нашите пациенти да се предпазват от слънчеви изгаряния.

Терминът „петна от слънцето“ обхваща една голяма група от образувания на кожата, които се провокират от ултравиолетовите лъчи. Тук е мястото на дерматолога да направи точната диагноза и да изключи животозастрашаващи състояния като меланом или рискови за здравето базоцелуларен и спиноцелуларен карцином.

Нормалната реакция на кожата към слънчевите лъчи е засилената продукция на кожен пигмент (меланин), която при хора, склонни към потъмняване, води до образуване на тен, а при други, предимно с по-светли кожи, до поява на хиперпигментации като лунички, лентиго, соларни кератози, мелазма и др. За да се обазуват такива изменения по кожата обаче, значение имат и генетичните фактори. Много често проблемът е наследствен.

Мелазмата е пигментация на кожата, при която освен влиянието на ултравиолетовата радиация, значение оказва и хормоналния дисбаланс. Прием на медикамети като тетрациклини, антиконвулсанти, антипсихотици, нестероидни противовъзпалителни средства и др. нерядко се проявяват със странични ефекти като засилена пигментация на кожата. При някои кожни възпалителни заболявания (акне, псориазис, екзема и др.) в стадий на излекуване се наблюдава увеличена продукция на меланин, под формата на постлезионални хиперпигментации.

Как можем да избегнем появата на пигментации? Как да се пазим от слънцето?

Тъй като появата им е пряко свързана със слънцестоенето, правилото е просто – ограничете го. Пазарът е залят със всевъзможни слънцезащитни продукти. Аз бих препоръчал да се доверите на сертифицирани такива, за които се знае, че са минали медицински тестове. Съветвам ви да изберете широкоспектърни слънцезащитни продукти, които освен ултравиолетовите B, блокират в голяма степен и ултравиолетовите А лъчи.

В такива случаи слънцезащитният фактор не е от най-голямо значение, дори и с фактор 15 може да блокирате над 90% от ултравиолетовите B лъчи, по важното е да се прилагат адекватно, което означава намазване през 2 часа и след всяко отмиване на продукта (плуване, потене).

Хората, които прекарват много време зад волана също трябва да имат предвид, че поглъщат голяма доза ултравиолетови лъчи, тъй като автомобилните стъкла имат филър срещу ултравиолетовия B, но не и срещу ултравиолетовия А спектър.

И ако все пак образуваме пигментации... как да ги заличим? Кремовете наистина ли помагат?

По-голямата част от хиперпигментациите изискват комплексен подход, което означава комбинация от специализирана домашна грижа, фотозащита и подходящи лазерни процедури, пилинги и др. Много от продуктите в аптечната мрежа съдържат съставки, които блокират различни процеси в образуването на пигмент (меланогенеза, транспорт на меланозоми и др.), те най-често съдържат ретинол, различни видове огранични киселини (алфа-хидрокси, коджикова, азелаинова киселина), флавоноиди, производни на вит. С и др., които освен изсветляващ ефект имат и антиоксидантни свойства, необходими за възстановяването на кожата.

Хидрохинон е може би една от на от най-ефективните съставки, която обаче е забранена в Европа, а предозирането и може да причини обратен ефект - пигментация. Макар добрите характеристки на продуктите, практиката показва, че в много от случаите, тяхният ефект е недостатъчен и резултатът най-много се задържа между 7 и 9 месеца. Това налага да се вземат допълнителни мерки.

Не съществува универсална процедура, която напълно да премахне хиперпигментациите. За щастие разполагаме с разнообразие от методи, които до голяма степен могат да изсветлят нежеланите кафяви петна по кожата. Ако ги разгледаме по механизъм на действие, може да ги разграничним на две основни групи: такива които унищожават пигментните клетки, без да разрушават кожния слой (интензивна пулсова светлина, лазери ) и такива, които излющват пигмента в кожата (микродермабразио, химически и лазерни пилинги, криотерапия и др.) В практиката си, на голям успех се радва процедурата Hydrafacial.

За постигане на още по-добър ефект препоръчвам комбинацията и с интензивна пулсова светлина (IPL) или лазер (Nd:Yag, Alexandrite, PDL). По този начин се въздейства върху хиперпигментациите на две нива: унищожава се пигмента и премахваме мъртвата кожа, заедно с натрупания в нея пигмент.

В заключение изкуството на лекаря се състои в това да определи вида на пигментацията, разположението на пигмента в кожата и да подбере правилното лечение или комбинация от терапии.

Автор: Д-р Иван Пеев

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти