Сладки медени приказки

Сладки медени приказки
Снимка: netinfo

Скална рисунка отпреди повече от 10 000 години в Пещерата на паяка във Валенсия изобразява човек, който събира мед от кошер на дърво и около него летят пчели. Медът е най-древният и концентриран естествен източник на сладост, който достига съдържание от 80% захари.

Apis mellifera
Според открити вкаменелости пчелите съществуват от около 50 милиона години, а социалната им организация – от 25 милиона. Смята се, че родът Apis, който произвежда мед, води началото си от Индия. А медоносната пчела – Apis mellifera, произлиза от субтропична Африка и сега обитава цялото северно полукълбо до Арктика.

Пчелите са социални насекоми, които са се развивали заедно с цветята, отделящи нектар. Двата организма си взаимодействат: растенията осигуряват храна за насекомите, а те от своя страна ги опрашват кръстосано. Поради своите действия от няколко години насам обаче, човечеството е изправено пред сериозно предизвикателство.

През 2006 г. в различни райони на САЩ колонии медоносни пчели внезапно изчезват. Първо в кошера не се завръщат възрастните индивиди, a сетне и пчелата майка. Известно като синдрома на "Изчезналите пчелни семейства", Colony Collapse Disorder е заболяване, което поразява медоносните пчели в различни краища на света и прилича на болестта СПИН. Причините за появата му са разнообразни: от обработването на растенията с пестициди до недохранването и ранното събуждане на медоносните пчели.

Със смъртта на пчелите обаче ще изчезне и една трета от културите, които те опрашват – краставиците, дините, пъпешите, бадемите, соята, кайсиите. Подобна тенденция вещае глад и бедствие навсякъде по земното кълбо.

Един от многобройните начини за справяне с бъдеща екологична катастрофа е да се осигурява чиста среда за пчелите и човечеството да се грижи за генетичното опазване на видовете.

От нектара до меда
Макар дейността на пчелите в процеса на опрашване на културните растения да е по-важна за човека, той отдавна се е заел с отглеждането им с цел извличане на мед. Ранно свидетелство за началото на организирано пчеларство е египетски папирус отпреди 4000 години, на който са изобразени глинени кошери.

Суровият материал на меда е нектарът, събран от цветята, които те произвеждат, за да привличат опрашващите насекоми. След като извлекат цветния нектар, пчелите го обработват с вещества от собствения си организъм, дехидратират го и го съхраняват в пчелни килийки, за да узрее.

Най-важният източник за нектар са цветовете на растенията от бобовото семейство, особено детелината, и семейството на марулята, сред които са слънчогледът, глухарчето и магарешкият бодил. В зависимост от това дали медът е полифлорен, тоест добит от нектара на няколко вида растения, или монофлорен - от нектара на един вид, химическият му състав има свои специфики и варира широко. Елементите, характерни и за двата типа, са монозахаридите – фруктоза и глюкоза, които се усвояват лесно от организма. Въглехидратите, важна част от ежедневното ни меню, понякога достигат 90%.

В нектарния мед в малки количества се съдържат витамините B2, B3, B6, B9, както и витамин C, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и др. и около 17 аминокиселини. От дълбока древност медът е един от главните продукти в холистичната медицина. Но въпреки ползотворния му ефект върху човешкото здраве, като цяло той може да бъде опасен за деца под една година, тъй като в него може да се развие бактерията причинител на опасното заболяване ботулизъм.

Освен нектарни видове мед съществува и манов мед. Добива се от сладкия сок – мана, образуван от някои растения като бор, круша, вишна, върба, дъб и др. Мановият мед съществено се различава по химически състав от нектарния. Минералните вещества в мановия мед са в по-голямо количество. Той е и по-хигроскопичен (привлича водни молекули), тъй като маната съдържа около 60% вода. Мановият мед по-трудно кристализира, защото е много по-богат на високомолекулни захари.

Лицата на меда
Цветният нектар във всеки мед му придава характерен вкус и аромат, които ще повлияят и ястието, в което той участва. Благодарение на химическия си състав медът е адаптивен към почти всички кулинарни процеси. Със своята подобна на сироп лепкавост и лъскавина е много подходящ топинг на сладкиши.

Той е главен продукт в десерти като баклава, коледните сладки лебкухен, халва, нуга или гръцкия сусамов десерт пастели. Медът може да заменя захарта, като обикновено се счита, че 1 мерителна единица мед съответства на 2 мерителни единици захар. А ако към рецептата се добавя течност, количеството ѝ трябва да се намали с около ¼ за всяка чаша мед, тъй като той съдържа вода.

Медът е по-хигроскопичен от захарта, затова тестените изделия с мед са по-влажни и водата се изпарява по-бавно. Затова отделяйте повече време и сили за месене на тесто. Тъй като медът е киселинен продукт, експертите съветват при сладкишите към една чаена лъжичка сода да се добавя една чаена чаша мед. Така киселинността на меда намалява и тестените изделия бухват.

Желателно е да се пекат на температура по-ниска с около десетина градуса от обикновено. Но температурата трябва да се увеличи при приготвянето на конфитюри, желета и бонбони, за да се изпари водата. Освен в тестени изделия, в рецепти с кисело мляко и сирене, може да добавите мед и в сладолед, но трябва да имате предвид, че замръзва на по-ниска температура от обикновената захар. И за да избегнете проблема с промяната на текстурата, използвайте и двата подсладителя.

В основни ястия с месо медът обикновено е главна съставка в маринати за свинско и пилешко месо. Той се изпича относително бързо и губи доста от полезните си свойства си, но има някои хитрини, които ще ви помогнат да се справите с особеностите му в печката. Може да отцедите маринатата преди готвене, после по време на готвенето да залеете ястието с нея, за да добие лъскав вид. Медът образува вкусна и ароматна коричка върху печено свинско месо и наденици.

Благодарение на антиоксидантите в състава му, тестените печени изделия по-бавно развиват миризма на застоялост, а месата нямат вкус на претоплени.

Готвенето с мед дава огромни и интересни възможности, но за да се възползваме от наистина впечатляващите му имуностимулиращи и антибактериални свойства, трябва да го хапваме суров – така като ни е даден от природата и пчелите.

Биологичен пчелен мед?
В крак със световните тенденции за екологичен начин на живот през последните години и в България се наблюдава тенденция към увеличаване на биопроизводството на различни продукти, включително и на биологичен пчелен мед. По данни на Сдружението по биопчеларство през 2009 г. биопчеларите отчитат ръст в производството на екологично чист мед.

От 600 000 кошера в цялата страна 40 000 са били заети с производството на биологичен мед. Все още у нас много трудно се намира биологичен пчелен мед поради немасовото производство и спекулациите с понятието биологичен мед.

Може да се говори за биологични пчелни продукти, при условие че са произведени от сертифицирани биологични пчелини. От основополагащо значение за дейността е районът, който пчеларят избира, да е екологично чист и да не се осъществява интензивно селско стопанство. Не се използват синтетични лекарства и се съблюдават нуждите на пчелите както при тяхното отглеждане, така и при производството на мед.

Пчелите се хранят само с нектара и меда, които те са добили, и се лекуват с природосъобразни техники. Извличането на меда се извършва така, че да не се нарушава естественият ритъм на живот на пчелите в хармония с природната среда и се елиминират всички възможни източници на замърсяване. Един от пътищата за справяне с постепенното изчезване на пчелните семейства е именно екологично чистото пчеларство.

от Елица Константинова за сп. "Меню"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти