Сините сливи не са страшни

Сините сливи не са страшни
Снимка: Thinkstock

Въпреки че са традиционен плод за есента, сини сливи се намират вече по пазарите. Този плод има уникални качества както пресен, така и изсушен.

Сините сливи помагат както за по-добрата перисталтика на червата, така и за премахване на чувството за глаs и по-успешно сваляне на килограми. 

На какво се дължи това?

Като начало е важно да се спомене, че сините сливи са богати на минерали, витамини и други важни за организма вещества. В сто грама сливи се съдържат 30 калории, което ги прави подходящи за хора, които искат да отслабнат.

Сливите са богати на белтъчини, въглехидрати, полезни влакнини, органични киселини, мед, калций,натрий, фосфор, магнезий, хром, цинк, йод и много витамини - А, В1, В2, В6, РР, С и Е. Сливите съдържат много вещества, които намаляват кръвното налягане и укрепват кръвоносните съдове.

Пресните и сушените сини сливи, както и сокът и компотът от сини сливи имат меко разхлабващо действие и се препоръчват при лениви черва и запек. Сливите помагат за изхвърлянето на лошия холестерол от организма.

Сините сливи се препоръчват при хипертония и при проблеми с бъбреците. В сливите се съдържат калиеви съединения, които имат диуретично действие и спомагат за изхвърлянето на излишната вода и соли.

Полезните свойства на сливите се активират при болести на обмяната на веществата. Калият, който се съдържа в сливите, помага за по-добрата работа на нашите мускули и на сърце.

Сините сливи се препоръчват за повишаване на отделянето на стомашен сок и за повишаване на апетит. Вкусните плодове са много полезни и при атеросклероза. Сините сливи съдържат кумарини – вещества, които имат способността да предпазват кръвоносните съдове от образуване на тромбове. 

Сливите се усвояват лесно от организма, тези плодове спомагат за образуването на кръвни телца, на прочистването на стомаха и са незаменими при заболявания на жлъчката.

Сливите укрепват черния дроб, спомагат за пречистването на кръвта и за изхвърлянето на токсиниот организма. Сушените сини сливи спомагат за намаляването на температурата.

Сливите не се препоръчват при диабет, подагра и ревматизъм. Тези плодове могат да се дават на малки деца, но с мярка, тъй като могат да предизвикат болки в стомаха и стомашно разстройство.

Прочетете още:

Вкусен кекс със сини сливи
Сините сливи - незаменими при отслабване
Невероятните полезни свойства на сините сливи
Кои са храните, богати на фибри
Пиле със сини сливи

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти