Говори

Щитовидната жлеза и проблемите, свързани с нея

Щитовидната жлеза и проблемите, свързани с нея
Снимка: iStock/Getty Images

Непрекъснато съм уморена и все ми се плаче, а уж всичко е наред.

Напълнях много, а сякаш не ям повече от обичайното.

Кожата ми е ужасно суха.

Колко пъти сте чували такива думи от приятелките си? За нас може да са обикновена тема за разговор, в която да дадем своите любителски съвети за подобряване на състоянието, но за лекарите като д-р Весела Балтова са сигнали, че нещо в хормоналния баланс на тялото не е както трябва.

Възможна причина за тези, а и много други уж необясними симптоми, е състоянието на щитовидната жлеза.

Тя произвежда хормони, които отговарят за редица функции в тялото – от обмяната на веществата до настроението и секрецията на половите хормони.

Но нека повече ни разкаже д-р Балтова.

Д-р Весела Попова-Балтова
Снимка: Алпен Фарма

Тя е завършила медицина в I.M. Sechenov Moscow (MMA), след което работи като педиатър и специализира клинична лаборатория. Има европейска диплома по хомеопатия на Европейския комитет по хомеопатия. Завършила е курсовете на Лондонския хомеопатичен колеж и Международната Академия по Класическа Хомеопатия в Гърция, ръководена от проф. Г. Витулкас. Работи в областта на алтернативната медицина и детоксикацията с природни методи, нутритерапия, Шуслерова и Бахова терапия. Има интереси в областта на женското здраве, по-специално подготовка за естествена бременност и раждане, както и помощ на жени, преминали през методи за асистирана репродукция.


Д-р Балтова, в последните години проблемите с щитовидната жлеза сякаш споходиха много жени, при това в активна възраст. На какво се дължи тази „епидемия“ от заболявания като тиреоидит на Хашимото и хиперфункция на жлезата?

Мисля, че повечето хора вече са чували колко важна за здравето е щитовидната жлеза! Тя е част от хормоналната система и оказва влияние практически върху всички органи и системи. Играе важна роля за метаболизма и психиката.

По официално обявени данни над 1 милион българи страдат от някакъв вид проблеми на щитовидната жлеза (най-често хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, Базедова болест, болест на Хашимото, възли и кисти), като тези заболявания са по-чести при жените (80%) и за съжаление засягат все по-млади жени и дори деца.

Двата най-често срещани варианта за старт на автоимунно заболяване на щитовидната жлеза са за жените на 40-55 години, около менопаузата. Другата група са предимно млади жени, около 20-30 години в детеродна възраст. За първата група се смята, че има отношение пренастройката на хормоналния фон по време на пре- и менопаузата, за младите жени това обаче не е фактор. При тях се говори за наследствена предразположеност, но това най-вероятно е част от причините. Жените много по-често се подлагат на различен тип хормонално лечение, използват доста козметика и също така женският организъм реагира по друг начин на стреса и напрежението в ежедневието в сравнение с мъжа.

Няма точно установени етиологични причини за развитието на нарушение на щитовидната жлеза, но фактът, че тези състояния зачестяват все повече и се превръщат в епидемия говори, че нещо в околната среда, нещо в начина ни на живот, нещо което поемаме, приемаме в телата си има отношение към тези състояния.

Официалната медицина поставя на първо място наследствеността като фактор.

Ако има първа линия роднини със заболяване на щитовидната жлеза, рискът за развитието на такова заболяване при човек е висок.

На второ място значение има околната среда – епигенетиката все повече доказва възможността едно заболяване да се развие или не в зависимост от начина ни на живот и средата, която ни обкръжава.

Нивата на замърсяване на въздуха, електромагнитният фон, ниското качество на храната, високото ниво на стрес и и нездравословният начин на живот като цяло имат директна връзка със засягането на щитовидната жлеза.

Снимка: iStock/Getty Images

На трето място - съвременният начин на хранене, който създава много предпоставки за развитието на възпалителни процеси и хронични заболявания. Хранителните непоносимости и алергиите имат директна връзка с автоимунните заболявания. Прекалената консумация на бяла пшеница и млечни продукти у нас се вижда в изследванията, които изпращам да си правят пациентите. Много рядко се срещат хора с нормална функция на храносмилателната система.

Изхранваме се с продукти, чиито етикети са пълни с е-номера и вещества с непроизносими имена, с месо и млечни продукти пълни с хормони и антибиотици и още много други неприсъщи за организма ни вещества. Тук бих добавила и козметиката и битовата химия, особено за жените! Образно казано имунната система е постоянно атакувана и това променя начина, по който тя успява да реагира на външни въздействия. Виждате какъв бум на алергии, автоимунни заболявания и изобщо хронични заболявания има.

И на четвърто място - има също така доказана връзка между вирусни, бактериални и други инфекции и засягането на щитовидната жлеза като друг етиологичен фактор. Най-често се споменава Епщайн-бар вирусът. Съобщават се случаи на проблеми с щитовидната жлеза, които могат да се асоциират с прекарана коронавирусна инфекция от COVID-19.

Биха могли да се добавят още причини като липсата на адекватен прием на йод (прекалено ниският или висок прием могат да бъдат проблем). В последно време хората масово използват различни добавки и витамини, придържат се към най-разнообразни хранителни режими и диети. Добре е, че се обръща на това внимание, но безконтролният прием на добавки или ограничения на цели групи храни, също не е начин за поддържане на добро здраве.

Кои са сигналите от тялото, които трябва да насочат вниманието към изследване на щитовидната жлеза?

Обичайно говорим за симптомите на хипер или хипофункция, които са двете най-често срещани отклонения. Други такива са автоимунните заболявания, Базедова болест и тиреоидит на Хашимото, тиреоидит на Де Кервен др. Всички те често имат отклонения в психо-емоционалното състояние и понякога това кара пациентките да търсят помощ.

При хипертиреоидизъм най-често има оплаквания на физическо ниво от сърцебиене, косопад, мускулни крампи, проблеми с менструацията.

Наблюдава се повишаваща се емоционална нестабилност със засилена тревожност и напрежение.

Може да има панически атаки, силна умора, съпроводена с невъзможност да се отпуснат и да почиват, свръхчувствителност към дразнители от околната среда, депресивни  състояния, промяна на апетита и съня.

Снимка: iStock/Getty Images

При намалена функция на щитовидна жлеза пък най-често се наблюдават напълняване без промяна на храненето, отпадналост, проблеми с менструацията и фертилитета. Тук по-често има забавяне на психичните процеси, влошена памет, постоянна умора, сънливост, депресия и други. Имала съм пациентки, лекувани за депресия, които всъщност имат проблеми с щитовидната жлеза.

За съжаление напрегнатото ежедневие и постоянният стрес, в който живеем правят трудно различими тези състояния понякога.

Как можем да подпомогнем лечението на щитовидната жлеза?

Преди години много по-често се провеждаше оперативна намеса, сега тенденцията е в случаите, когато това е възможно с оглед състоянието на пациента, да се прилага консервативна хормонозаместителна терапия. Много жени вече се обръщат към хомеопатия и други алтернативни подходи за лечение не само за проблеми с щитовидната жлеза. Предпочитат лечението да е с природни, естествени средства.  

Алтернативните лечебни методи могат да се използват като основни или като помощни, зависи от конкретния случай.

Много добри резултати имат хомеопатията, нутритерапията, хомеопатичната детокс терапия, хомотоксикологията, билки и други.

Хроничният стрес се поема от надбъбреците и щитовидната жлеза, т.е. за да си помогнем, е необходимо много да работим в тази насока. Поради тази причина включвам в практиката си и методи и техники за справяне с емоциите и стреса. Една комбинация минерални соли, която се използва за регулиране на стреса, включва Шуслерови соли №2, №5 и №7, по 3-5 табл. от всяка сол дневно. Пациентите ги харесват, защото са лесни за употреба и могат да се използват и по-дълго време при нужда. Шуслеровите минерални соли проявяват действието си вътре в клетките, на клетъчно, тъканно ниво. Това подобрява функцията на клетката и нейния саморегулаторен механизъм.

Друга комбинация, която може да се даде като съпровождаща медицинската терапия за нормализирането на функцията на жлезата, е от соли №5, №7, №9, по 5 табл. от всяка сол дневно. Тази комбинация може да помогне при оток на жлезата, при сърцебиене и нарушен сърдечен ритъм, свързани с болестта симптоми. Подобрява се сънят, подпомага се функцията на жлезата.

Лечението трябва да бъде комбинирано, да включва необходимата терапия, детоксикация, правилно хранене, хранителни добавки и др.

За пациента е много важно да разбере, че освен самото лечение трябва да работи и върху своите емоции. Неумението да се разтоварваме от напрежението, съществуващи проблеми в комуникацията, негативните емоции като тъга, обида, нерешени конфликти – всички те водят до проблеми в работата на щитовидната жлеза.

Другото, на което обръщам внимание, е хранителният режим. Добре е да се намали приемът на месо и млечни продукти, да се спрат храните, съдържащи глутен. Нужни са повече почивка и повече движение.

Бъдете здрави и в добро настроение - помага за здрав имунитет!

*Хомеопатични лекарствени продукти без специфични показания за възрастни и деца над 1 година. При употреба при лица под 1 година потърсете съвет от лекар. Преди употреба прочетете упътването.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти