Сенната хрема се влошава

Кацнал на едно дърво
Снимка: Getty/Guliver

За всички ни хубавото пролетно време е безценен дар от природата, но за хората със сенна хрема, то може да се превърне в явен кошмар.

Британски изследователи обаче са установили кои продукти могат да влошат нашата алергия, а отговорът за съжаление се крие в полезните и винаги добре дошли в менюто ни плодове и зеленчуци.

Уви, ако сенната хрема ви е налегнала, редовният прием на плодове и зеленчуци няма да се окаже най-удачният и здравословен вариант за вас.

Тозно тези ценни продукти могат да причинят вторична алергична реакция в устната кухина при тези с непоносимост към цъфтежите и полените.

Само във Великобритания от сенна хрема страдат близо 16 млн. души.

"Протеините в някои плодове, зеленчуци, ядки и подправки са много сходни с онези, съдържащи се в полените на различни дървета и тревисти растения", разказва д-р Линдзи Макманъс, която е английски алерголог.

Тя допълва, че по време на цъфтежния период тялото може да сбърка протеина от полените с този на изброените по-горе хранителни продукти и алергичната реакция на организма да се обостри.

Така напрмер, индивидите, алергични към тревисти полени, има вероятност да си навредят, ако консумират домати, пъпеш, пшеница, ечемик, ръж, овесени ядки и соеви кълнове.

Британските специалисти споделят, че с всяка година все повече хора със сенна хрема получават вторични алергии от подобни натурални храни.

"Може да имате сенна хрема от години и чак след това да се появи и алергията в областта на устната кухина, която най-често се изразява с подуване на езика и устните, съпроводено с оток", заключва д-р Макманъс.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти