Как да се предпазим от най-разпространеното онкологично заболяване в момента

гърди
Снимка: iStock

На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака на гърдата, а по този повод Световната здравна организация, цитирана от БТА, съобщава, че тази болест измества рака на белия дроб като най-разпространеното онкологично заболяване в света.

„За първи път ракът на гърдата е най-често срещаният рак в света“, каза специалистът онколог от СЗО Андре Илбауи на брифинг преди Световния ден за борба с рака. Близо 12 на сто от новите онкологични заболявания годишно са от рак на гърдата, пишат от Vesti.bg.

През последните две десетилетия най-разпространеното онкологично заболяване в света бе рак на белия дроб, но той сега отстъпва на втора позиция, непосредствено преди рака на дебелото черво, каза експертът.

През 2020 г. са диагностицирани около 2,3 милиона нови случая на рак на гърдата, които са 11,7 на сто от всички онкологични заболявания. „Сред жените ракът на гърдата е най-често диагностицирания рак и водеща причина за смърт от рак по света“, се посочва съобщение на СЗО.

Онкологът отбеляза, че затлъстяването при жените е рисков фактор за развитие на заболяването и също допринася за общия брой случаи на злокачествени заболявания. Според СЗО близо една трета от смъртните случаи от рак се дължат на тютюнопушене, висок индекс на телесна маса, недостатъчна консумация на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност и употреба на алкохол.

Профилактиката е от изключително значение, а една от най-важните практики е редовният самопреглед у дома. С него можем да забележим признаци на заболяването още на ранен етап преди да се е задълбочило.

Макар през годините да е имало противоречия с използването на самопрегледи, довели до излишно извършване на биопсия (премахване на съмнителна тъкан), от неправителствената организация Breast Cancer все пак препоръчват този вид профилактика в комбинация с редовни физически прегледи от лекар, мамография, а в някои случаи ултразвук и ядрено-магнитен резонанс.

Вижте в галерията как да извършите самопреглед на гърдите си у дома в няколко стъпки според информацията в BreastCancer.org.

Самопрегледът на гърдите, който може да спаси животи

Какво да направите, ако откриете бучка

Не изпадайте в паника, ако мислите, че усещате бучка в гърдите си. Повечето жени имат непрекъснато някакви бучки или издути участъци по гърдите си, а повечето издутини се оказват доброкачествени (а не рак). Има редица възможни причини за неракови бучки на гърдата, включително нормални хормонални промени, доброкачествено състояние на гърдата или наранявания.

Не се колебайте да се обадите на своя лекар, ако сте забелязали бучка или друга промяна в гърдите, която е нова и тревожна. Това важи особено за промени, които продължават повече от един пълен менструален цикъл, или изглежда, че стават по-големи или по-забележими по някакъв начин. Ако този момент ви намира по време на менструация, може да искате да изчакате до изтичане на менструацията преди да се обадите на Вашия лекар, за да видите дали бучката или друга промяна на гърдата изчезва от само себе си.

Най-добрият избор на специалист би бил този, който ви познава и преди е преглеждал на гърдите ви - например вашият гинеколог, общопрактикуващ лекар или медицинска сестра, която работи с вашия гинеколог или общопрактикуващ лекар.

Бъдете наясно какво да очаквате. При последващ преглед вашият лекар ще снеме анамнеза и ще направи физически преглед на гърдата, като най-вероятно ще назначи тестове за образна диагностика на гърдата. Ултразвукът често е първият или единствен тест, използван за оценка на бучка при жени под 30-годишна възраст, бременни или кърмещи.

гърди
Снимка: iStock

Обикновено се препоръчват ултразвук и мамография за оценка на бучка при жени над 30-годишна възраст, които не са бременни или кърмят. Ако са необходими допълнителни тестове, Вашият лекар може да препоръча допълнително ядрено-магнитен резонанс, молекулярно изображение на гърдата и/или биопсия. Лекарят може също да ви насочи към друг специалист (например гръден хирург) за допълнителна оценка.

Уверете се, че получавате отговори. Важно е вашият лекар да ви даде обяснение относно причината за бучка или друга промяна на гърдата, както и ако е необходимо - план за наблюдение или лечение. Ако нещо, свързано със съветите на първия лекар, когото посетите, ви кара да се колебаете, не се притеснявайте да потърсите още едно мнение при друг.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти