С какво е полезна спирулината

С какво е полезна спирулината
Снимка: netinfo

За тези, които за първи път се сблъскват с този дар на природата поясняваме, че спирулината е микроскопично синьо-зелено водорасло, което се използва като хранителен източник заради високото си съдържание на протеини, витамини, минерали и каротеноиди.

Спирулината е роднина на кафявите морски водорасли, но не е океанско растение – намира се в леко солените алкални води на много езера.

С годините на спирулината са приписвани много здравни ползи, но засега не са проведени достатъчно изследвания за потвърждението им. Възможна е и появата на някои странични ефекти при приемането на спирулина, затова е добре да се консултираме първо с лекар.

Факти за спирулината
Според специалистите 65% от това миниатюрно водорасло са протеини, а като бонус получаваме и много аминокиселини. Спирулината съдържа и доста важни хранителни вещества като бета каротин, витамин В12, витамин Е, желязо, цинк, манган, мед и селен. Макар че се състоят само от една клетка, спирулините са приблизително 100 пъти по-големи по размер от другите водорасли.

С какво е полезна спирулината
Тя се използва най-вече за стимулиране на имунната система. Макар че са нужни още изследвания, специалистите твърдят, че спирулината привидно повишава производството на антитела и цитокини, които тялото произвежда, за да се бори с инфекциите и заболяванията.

Спирулината може да подпомогне и растежа на полезните бактерии в червата, сред които и видовете Lactobacillus. Хранителните добавки със спирулина се приемат за потискане на апетита, за предпазване от рак на устната кухина, за подобряване на симптомите на т.нар. хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието (популярно и с английското си съкращение ADHD), за блокиране на алергични реакции и за справяне с умората.

Доза и странични ефекти
Като хранителна добавка спирулината е достъпна на таблетки, капсули, пудра и люспи. Няма установена препоръчителна доза спирулина и това се дължи на липсата на изследвания за ефектите й върху хората. Макар че като стандартна доза за възрастни се посочва 500 мг на ден, все пак е важно да се консултираме с лекар преди да започнем да приемаме този тип хранителна добавка.

Спирулината рядко води до странички ефекти, ако не е замърсена. Ако се появят такива, обаче, те най-често се изразяват в гадене, повръщане и диария. В редки случаи спирулината може да предизвика тревожност или безсъние.

Предупреждения
Естествено развиващата се спирулина може да съдържа токсични вещества, наречени микроцистини. Те са способни да абсорбират тежки метали, които могат да причинят увреждане на черния дроб, затова е препоръчително да си набавяме спирулина от производители с добра репутация.

Страдащите от автоимунни заболявания като лупус и множествена склероза не бива да приемат спирулина, защото тези състояния могат да се влошат. При бременност или метаболитно заболяване, непременно трябва да се консултираме с лекар, преди да започнем да приемаме тази хранителна добавка.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти