С какво дъвката може да ни бъде от полза

Дъвката стимулира храносмилателните процеси
Снимка: Thinkstock

Преди време споделихме интересни факти около историята на дъвката, а сега продължаваме темата, но този път ще поговорим за здравните й качества.

* Дъвченето на дъвка ни помага да се концентрираме, защото движенията на челюстта увеличават притока на кръв и съответно кислород към мозъка. При самия дъвкателен процес се стимулира частта в главния мозък (наречена хипокампус), която подобрява функциите на паметта с до 35%.

* Дъвките (и особено ментовите) способстват да се ободрим по-бързо рано сутрин или в моментите, когато сме сънени. Британски учени са установили, че хората, които по-често дъвчат дъвка, по-рядко изпадат в летаргични състояния.

* Изследване, проведено в Луизиана, разкрива, че дъвките намаляват апетита ни за захарни изделия. Също така дъвченето на дъвка (без захар) след всяко хранене увеличава отделянето на слюнка, която по-лесно отмива бактериите, причиняващи кариес.

* Японски медици са провели редица тестове, показващи, че дъвченето на дъвка понижава нивата на стресовия хормон кортизол, а това редуцира и нервното напрежение в организма. Така че, ако ви предстоят подобни напрегнати ситуации – не забравяйте да пъхнете пакетче с дъвки в чантата ви.

* Хората основно употребяват дъвки, за да се справят с лошия дъх, но се оказва, че дъвченето им влияе положително и върху храносмилателните процеси (най-вече дъвките, съдържащи ксилотол). При самото дъвчене слюнчените жлези произвеждат повече секрет, който спомага за по-бързото обработване и усвояване на храната от стомашно-чревния тракт, като по този начин се редуцира парещото чувство в хранопровода, причинено от свръхпродукцията на киселини в стомаха.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти