Рецептата за лимонов меренг тарт от Bake Off: ексклузивно за Edna.bg

Рецептата за лимонов меренг тарт от Bake Off: ексклузивно за Edna.bg
Снимка: Bake Off

Лимоновият меренг тарт е бил любим на американския президент Ейбрахам Линкълн.

След приготвянето му в Bake Off: най-сладкото състезание по NOVA той остана и в сърцата на водещите Алекс Раева и Рафи Бохосян. Това е класически десерт, в който се съчетават хрупкаво маслено тесто, лимонов крем и белтъчен меренг.

За да го приготвите в домашни условия, следвайте стъпките на шеф Юри Балталийски. Ако пък желаете да си припомните изпълнението на техниката от участниците на Bake Off - вижте видеото от официалния канал на предаването в NovaPlay ТУК.

Лимонов меренг тарт

Продукти за ронливо маслено тесто:

230 г бяло брашно

150 г краве масло

80 г пудра захар

40 г яйчен жълтък (2 бр.)

1 щипка сол

1 с. л. студена вода

Захаросана лимонова кора за гарниране на тарта:

Лимонова кора на тънки ивички 2 бр. (Използвайте лимоните, преди да бъдат изцедени)

За сиропа:

100 г бяла кристална захар

50 г вода

Продукти за лимонов крем:

200 г прясно изцеден  лимонов сок (около 4 бр. средно големи лимони)

200 г вода

200 г бяла кристална захар

120 г яйчен жълтък (6 бр.)

150 г цели яйца (3 бр.)

Фино настъргана лимонова кора (2 бр.) (Използвайте лимоните, преди да бъдат изцедени)

50 г пшенично нишесте

30 г краве масло

Снимка: Bake Off

Италиански белтъчен меренг:

200 г бяла кристална захар

80 г вода

100 г белтъци

Приготвяне на ронливо маслено тесто:

Направете сладко ронливо маслено тесто от предвидените продукти.

Разточете тестото с помощта на точилка във форма на правилен кръг с дебелина 6-8мм, с радиус около 32 см така, че да покрива формата за тарт. С помощта на вилица перфорирайте по цяла площ. Покрийте вътрешната част на тарта с алуминиево фолио и напълнете с бобови зърна. Поставете тарта в предварително загрята фурна на 150°С и печете за 35 – 40 минути, до златисто-кафяв цвят. Оставете да се охлади.

Снимка: Bake Off

Метод за приготвяне на захаросани лимонови корички

С помощта на белачка обелете тънък слой кора от два лимона, които ще изцеждате за крема. Обелените кори поставете върху дъска за рязане и нарежете на тънки ивички, диагонално, с дебелина 1 мм. В малка тенджерка сложете водата и захарта и изчакайте да кипне. Веднага прибавете коричките към сиропа и варете за 15 – 20 секунди. После изцеждате коричките добре, без да подсушавате, слагате ги в кристална захар и с леки докосвания се стараете да покриете всички корички със захар. Прехвърлете ги върху лист хартия за печене върху тавичка и ги поставете над фурната да се доизсушат.

Метод за приготвяне на лимонов крем

В метална купа с овално дъно смесете яйчения жълтък, захарта и нишестето и след като то се разтвори, прибавете останалите продукти. Варете на водна баня до сгъстяване на крема. Прехвърлете го в басан на планетарен миксер и с телената бъркалка охладете на средна скорост. Разстелете крема във вече изпечената тартова основа.

Снимка: Bake Off

Метод за приготвяне на италиански меренг

В малка тенджерка смесете водата и захарта. Сложете на котлона и кипнете. Използвайте кламер, на който единият край е завит на ухо, за да разберете кога е готов сиропът. При появата на големи мехури потопете ухото на кламера и духнете през отвора – трябва да се образуват балони. Така ще разберете, че е постигната необходимата температура.

С планетарен миксер избийте белтъците до мека пяна. При постигната температура на захарния сироп налейте на тънка струя към белтъците и продължете да биете до твърда лъскава пяна. Разстелете меренга върху лимоновия тарт –  от центъра към края, като се стараете към края на тарта да е занижен, а по средата да е висок около 3 см. Със силиконова шпатула направете повърхността релефна. Завършете като частично фламбирате повърхността на тарта с газова горелка. През сито поръсете с пудра захар и гарнирайте със захаросана лимонова кора.

Снимка: Bake Off

Добър апетит от „Bake Off: най-сладкото състезание”

Не пропускайте епизодите всеки вторник и сряда от 20.00 по NOVA

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти