Пълнеем и от атмосферата

Спиращи дъха разкрития
Снимка: Getty/Guliver

Не стига, че диетите и постоянните физически упражнения са достатъчно изпитание за спазване, ами сега става ясно, че всяка глътка въздух, вместо да ни вдъхва живот, кара нашето тяло да пълнее.

Именно процентното увеличаване на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата, поради климатичните промени, води до все по-сериозното затлъстяване на нациите в световен мащаб, независимо дали генетично сме предразположени към този проблем или не сме, откриха датски учени.

"По-високите нива на концентрация на въпросното химично съединение във въздуха сериозно застрашава дори слабите мъже и жени", обясни един от авторите на експеримента Ларс-Георг Герсуг.

Екип от лекари към медицинския център на университета в Копенхаген анализирал хиляди датчани и установил, че за 22 години мнозинството от тях са наддали с няколко килограма, без значение дали са пълни или с нормално тегло.

Също така учените събрали данни за теглото на 20 000 животни - котки, кучета, мишки и маймуни, намиращи се в различни изследователски лаборатории в Европа. Оказало се, че за периода на проучването от 2010 г. до днес средното тегло на тестваните представители на фауната е нараснало.

"Малко вероятно е десетки хиляди екземпляри от осем различни вида да наддават по свои собствени причини, затова твърдо вярваме, че надвишените стойности на въглеродния диоксид водят до тази тенденция", обобщи Герсуг.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти