Противоречивите съвети за отслабване

Противоречивите съвети за отслабване
Снимка: Thinkstock

Относно различните диети и похвати за отслабване от години насам се носят какви ли не митове и легенди. Ако си търсите диета за сваляне на килограми, със сигурност ще попаднете на огромно разнообразие от хранителни режими, кой от кой по-убедителни в твърдението си, че наистина ще ви помогнат по най-ефективния и чудотворен начин.

От Zdravduh.com обаче са решили да развенчаят някои от най-популярните битуващи митове. Не бива да се вярва сляпо на всичко, което се поднася, тъй като така се рискува не само да не успеете да отслабнете, но и дори да навредите на здравето си.

Ето и често срещаните заблуди:

*Пийте вода по време на хранене, за да запълните стомаха си и да приемете по-малко калории.
Какво не е наред тук? Хидратирането е важно, а и някои хора бъркат жаждата с глад и поемат допълнително калории. Но факт е, че водата трябва да се приема не по време на, а най-добре половин-един час преди хранене. Така се запълва частично стомаха си, утолява се жаждата и няма опасност да се преяде.

Ако се приемат течности по време на ядене, те забавят усвояването на храната и действието на храносмилателните сокове и ензими. А това никак не е добре за здравословната обмяна на веществата. 

*Приемайте студена храна, понеже ще изхабите допълнително калории, за да я затоплите до телесна температура и това ще ви помогне да отслабнете.
Напротив - храната трябва да е топла. Това подпомага по-бързото ѝ разграждане и усвояване, както и действието на ензимите и храносмилателните сокове. Този съвет е толкова неподходящ, колкото и ако кажем, че не трябва да дъвчем яденето си, за да забавим обработката му. Колкото по-подготвена за смилане е храната ни, когато попадне в стомаха, толкова по-добре. 

Тук трябва да се направи уточнение - сладоледът и традиционните студени ястия правят изключение, защото те обикновено не са трудно смилаеми, а и не се поглъщат бързо. 

*Завършете обяда си с плод, вместо калоричен десерт. 
Защо този съвет да не е полезен? Какво по-хубаво от плодовете, които ни доставят минерални вещества, ензими и витамини? Въпросът е във времето на приемането им. Напоследък все повече диетолози подчертават, че те трябва да се приемат половин-един час преди хранене или поне 2-3 часа след това. 

Причината е, че плодовете започват да ферментират в стомаха. Ако ги приемем непосредствено след порция, на която ѝ трябват часове да бъде разградена, това може да предизвика подуване и дискомфорт. 

*Ако искате да отслабнете, просто изключете мазнините от диетата си.
Да, мазнините са много калорични и с тях не бива да се прекалява - особено с наситените мастни киселини от животински произход. Те могат да направят стените на клетките ни по-твърди и непропускливи и да затруднят обмяната на веществата. Могат да допринесат и за запушване на артериите и втвърдяване на артериалните стени. 

Истината е, че най-много се пълнее от въглехидратите. Те се разграждат до глюкоза (кръвна захар), която провокира отделянето на инсулин. Този хормон е отговорен за трупането на мастни депа.

Мастните киселини са неутрални по отношение на отделянето на инсулина, затова те реално не отключват процесите на пълнеене

Нещо повече - умерените количества ненаситени мазнини могат да забавят трупането на излишни килограми, тъй като намаляват скоростта на навлизането на глюкоза в кръвта и отделянето на инсулин.

Ако диетата ви е лишена от мазнини, отново може да напълнеете, защото мастните киселини са градивен елемент за образуването на хормони. Както се знае тиреоидните хормони (на щитовидната жлеза) определят скоростта на метаболизма и това колко бързо горим калориите. Ако се възпрепятства образуването им, ще забавим обмяната на веществата и ще бъдем по-мудни и по-пълни. Като мечки в летаргичен сън. 

*Яжте само протеини и изключете напълно въглехидратите от менюто си и ще отслабнете.
Сигурно изключването на въглехидратите веднага ви създава асоциация с диетата на д-р Аткинс. Тя се основава на ядене на месо и протеинови продукти на корем и пълно въздържание от консумацията на въглехидратни продукти. 

Това не може да е правилен хранителен режим по ред причини. 

Приемането на големи количества протеини отново предизвиква отделянето на инсулин и пълнеене, а консумирането на мазни меса може да предизвика натрупването на артериални плаки и да влоши метаболизма

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти