Проблеми с парите = проблеми с килограмите

Проблеми с парите = проблеми с килограмите
Снимка: Thinkstock

Трупането на излишни килограми и недостигът на пари са най-честите и неприятни проблеми, с които се сблъскват повечето хора.

Всъщност, много от нас не осъзнават колко близки един до друг са тези две явления в живота ни. Ако човек се опитва да отслабне и да спести или изкара пари за финансовите си цели, не може да не направи аналогия между двете.

Много често, когато се пише за успешни подходи към здравословно намаляване на теглото, се прави сравнение точно с финансите, за да стане по-ясно какъв е механизмът, който действа при диетите.

Вижте долните примери.

Пример № 1.
Когато искаме да отслабнем, ни съветват да ядем по 5 или повече пъти на ден. Това на пръв поглед изглежда нелогично. Как така ще топим килограми като ядем толкова? Истината е, че организмът ни, когато получава редовно малки количества храна, забързва метаболизма си и гори повече мазнини, а когато не му осигуряваме нужните калории, той трупа енергийни запаси, за да издържи до следващото хапване. Това е един от механизмите на оцеляването и ние също го прилагаме, когато мислим, че няма да получаваме редовно пари - харчим само за най-необходимото, за да можем да изкараме до следваща заплата и се опитваме да заделяме по нещо настрана.

Пример №2.
Представете си, че някой си купи лаптоп с цел да го ползва за пишеща машина, т.е. трябва му само, за да превежда или пише текстове. Обаче решава, че ще си вземе последен модел за игри със страхотна видео карта, голям хард диск и много памет. С две думи вместо да закупи модел за 400 лв., той си взима за 2 000 лв. без да има нужда от него. Но защо някои би направил това? Много просто - за да се похвали, че притежава най-модерния лаптоп със страхотен дизайн и много екстри, които реално никога няма да ползва.

Тук не мога да не направя аналогия с трупането на излишни килограми при яденето на калорийни бомби с ниска хранителна стойност. Както при лаптопа са дадени напразно много пари с идеята за краткото удоволствие да се изфукаш със скъпа джаджа, така и при мимолетната наслада от вредната храна се трупа нездравословно тегло.

Всъщност, излишните мазнини са като дадените напразно пари за лаптопа, които са почти безвъзвратно загубени и неизползваеми, "заключени" в неизгодната покупка. Разбира се, мазнините макар и трудно могат да бъдат изгорени, а лаптопът продаден с идея възвръщане на част от неликвидните суми, но и в двата случая не е особено рентабилно и е доста неприятно.

Пример № 3.
Когато сте на диета грешният подход е да се лишите от всичко, което харесвате. Това ще ви изтощи много бързо и ще ви демотивира.

По същият начин, когато се подлагате на крайни лишения, за да спестите за нещо, има голяма вероятност да не успеете да постигнете целта си, понеже много бързо ще ви омръзне и има опасност да изхарчите всичко. Затова е разумно да не стигате до крайности, да не пестите пари, например, от пресни продукти и качествена храна и да се глезите отвреме-навреме с нещо малко лично за вас. Изтезаването с драстични диети и пълното лишаване от лични средства не води до нищо добро.

Пример № 4.
Не можем да отречем, че парите имат пряка връзка с теглото на човек. Вероятно сте забелязали, че обикновено богатите хора не са дебели. Те консумират само качествена и разнообразна храна с добро хранително съдържание и по-малко калории и затова обикновено връзката между стабилните финанси и трупането на килограми е обратно пропорционална. Евтината и некачествена храна е за хората с по-скромни доходи и поради това много от тях пълнеят.

Така че стремете се към финансово благополучие, за да сте здрави и слаби :) 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти