Пристрастяване към захарта

Пристрастяване към захарта
Снимка: netinfo

Със сигурност на всеки му е ясно, че захарта изобщо не е сред полезните храни.

Повечето обаче си казват "Е, един живот живея, нищо няма да ми стане от малко сладко“. Проблемът е, че никога не свършва с малко. Захарта има способността да кара хората да се пристрастяват към нея и да изяждат големи количества захарни изделия. Това води до омагьосан кръг, в който тялото желае нещо, което му вреди, но го кара да се чувства добре.

Освен това захарта може да ви накара да се почувствате изморени. От начало ви зарежда с енергия, но след това настъпва изтощение и нужда от още.

Това обаче е по-малкият проблем. По-големият е, че високата консумация на захар води до увреждане на сърдечно-съдовата система и черния дроб, a също така може да повиши риска от инсулт и рак.

За да се предпазите от излишна консумация на захар, заменете вафлите и шоколадите с плодове и ядки. Научете се да четете етикетите с хранителното съдържание на продуктите. Ако мазнините надвишават 10% от калоричността, смятайте, че изделието е неподходящо за човек, държащ на своята линия.

Същото важи и за захарта. Ако тя е в големи количества, фигурира на първо или второ място в списъка на съставките. Често след ядене ни се иска нещо сладичко, но вместо да посягате към бисквитите и тортата, изберете пресен плод или плодово кисело мляко, а сладкишите оставете само за удоволствие при празнични случаи. 

Ако имате проблеми с теглото, намалете количеството на консумираната храна. Рязко ограничете приема на мазнини от всички възможни източници. Намалете консумацията на празни калории от захар и продукти, включващи захар, например безалкохолните напитки. Пийте безалкохолни напитки с диетични подсладители, напр. аспартам.

Ограничете алкохола. Увеличете физическата си активност, правете поне 30 минути дневно това, което обичате: ако обичате да се разхождате – ходете пеша, играйте футбол, възстановете практикуването на любимия спорт.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти