Препечените филийки могат да бъдат опасни за здравето

Препечените филийки могат да бъдат опасни за здравето
Снимка: Thinkstock

Желателно е да избягваме препечените хрупкави картофи, както и прекалено препечените, стигнали до прегоряване, филийки хляб. И двете съдържат опасно високи нива на химикал, причиняващ рак, пише "Дейли Телеграф".

Ново проучване измери количеството акриламид – токсин, причиняващ рак – в препечените картофи, чипса и препечените филии, приготвени в домашни условия.

Новите изследвания показали, че печените картофи и чипсът трябва да се готвят до светло златист цвят, а  хлябът да се препича до "най-светлия приемлив цвят". В по-хрупкавите и по-препечени картофи, чипс и хляб има по-високи нива на акриламид.

Химикалът, който е доказан канцероген, се образува от реакцията между аминокиселини и захарите и вода, които се съдържа в картофите и хляба, когато са изложени на температура над 120 градуса по Целзий.

Проблемът е, че печените картофи и чипс са най-апетитни, когато са с по-тъмен цвят и са хрупкави, а в същото време точно в тях нивата на акриламид са най-високи.

Учените са установили, че канцерогенният химикал варира много в зависимост от продължителността на печенето.

Най-дълго готвеният чипс съдържа 1052 микрограма акриламид на килограм – 50 пъти повече, отколкото този с най-ниски дози.

Най-препечените картофи съдържат 490 микрограма акриламид на килограм – 80 пъти повече, отколкото в най-бледата партида.

Същото е вярно и за препечените филийки. Най-бледите съдържат само 9 микрограма на килограм, а прегорелите – 167 микрограма – почти 19 пъти повече.

Специалистите все още провеждат изследвания за това какво е безопасното ниво акриламид.

За водата в ЕС е прието ограничение от 0,1 микрограма на литър. Това количество е много по-ниско от съдържащото се в печените храни и кафето.

Вижте още:

Как да се заредим с позитивизъм рано сутрин?

Животът е прекрасен... на село

Как да си направим яйце сърце

Най-здравословната закуска е с яйца

Не пропускайте нищо от най-новите статии в рубриката ни "Здравословно", като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти