Преди да посегнете към сладкото

Преди да посегнете към сладкото
Снимка: netinfo

Животът ни тече толкова бързо между тичане за работа, служебни ангажименти, пазаруване, чистене, готвене, малко грижа за себе си и тн, че изобщо не усещаме кога денят е изминал.

Много често в цялото това забързано ежедневие не можем да си дадем сметка колко точно храна сме погълнали, дали е било достатъчно или сме останали гладни, а понякога е обратното - преяждаме.

Това се дължи отново на бързите обороти, на които живеем. Често ядем на крак, или докато поглъщаме храната правим три други неща и изобщо "не мислим" в яденето. Така не оценяме това, което сме изяли, натъпкваме стомасите си и си мислим, че това е нормално.

Ако искате да свалите няколко килограма, които са ви в повече, е важно да се размислите над тези неща и най-вече - точно колко храна изяждате през деня.

Ето няколко елементарни въпроса, които да си задавате всеки път преди да хапнете нещо от сорта на вафла, чипс и тн.

Наистина ли съм гладна?
Звучи като глупав въпрос, защото след като ядете, значи би следвало да сте гладни. Много често обаче, това не е точно така. Например, отворили сте пакет чипс или бонбони и няма да спрете да ядете от него, докато не видите дъното. Или сте хвърлили око на вафлата на бюрото ви и просто не може да я оставите да стои там така самотна и вкусна. Бонбоните в офиса пък винаги отбелязват някакъв щастлив повод и как да не си вземете един-два, за да уважите колегата.

Всичката тази храна не ви ли идва в повече? Човек трябва да яде, когато има нужда. Чрез храната се набавят нужните хранителни съставки, витамини, минерали, отделя се енергия и тн. Важно е дневното ви меню да бъде балансирано и здравословно. Ако сте закусили обилно, не прекалявайте с обяда. Вечер е добре да се хапва нещо по-леко и в разумни часове. Забравете за късното ядене на сладко или мазни манджи.

Не е ли прекалено голяма порцията?
Въпросът, който всички удобно избягват и изяждат всичко в чинията си, защото са го платили, за да не се изхвърля храна и тн. Ключът към решението на тази загадка е просто да сипвате по-малко количество в блюдото, а ако сте на ресторант да си наложите воля и да спрете да ядете щом усетите, че сте не сте гладни повече. Чревоугодничеството е нещо чудесно, но рядко върви ръка за ръка със здравословната и красива фигура.

Има ли някаква алтернатива?
Разбира се, че има. Заменете вафлата с ябълка, чипсът с кисело мляко, бонбоните с чай и тн. Всичко е въпрос на хранителни навици, които може да си създадете след консултация със специалист диетолог. Компетентна личност в сферата на здравословното хранене може най-точно да ви посъветва от какъв хранителен режим има нужда вашето тяло и с какви алтернативи може да заместите досегашните нездравословни храни, които сте поглъщали.

Правилно решение винаги има, стига да бъде потърсено.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти