Потвърдено: Черноморската риба е без химикали и е богата на омега-3 киселини

Потвърдено: Черноморската риба е без химикали и е богата на омега-3 киселини
Снимка: Thinkstock

В черноморската риба няма натрупвания на химикали, а нивата на полезните омега-3 мастни киселини са много добри, заяви проф. Мона Станчева от Варненския медицински университет.

Тя представи резултатите от дългогодишни проучвания върху морските обитатели пред участниците в национален форум с международно участие "Море и здраве".

Конференцията е част от инициативите на университета, посветени на Международния ден на морето 20 май.

Варненските учени са изследвали 10 от най-популярните видове риби, срещани в български води, сред които цаца, калкан, зарган, сафрид, кая.

"Те може да не са сьомга, но имат високо съдържание на омега-3 киселини, което ги прави изключително полезна храна", посочи Станчева.

По думите ѝ в университетската лаборатория са направили и щателен анализ за съдържанието на устойчиви органични замърсители в рибите. Химикали са открити във всички видове, но концентрацията е много ниска или изобщо няма вредни вещества. Единственото изключение е карагьозът и сега ще бъдат направени специални изследвания на какво се дължи това, посочи Станчева.

Според нея не е изключено замърсяването при тази риба да е по-голямо, тъй като тя хвърля хайвера си в Дунав, а после живее в морето.

Д-р Дарина Найденова допълни, че най-полезната риба е морската и океанската. За разлика от сладководните видове, при тях има по-високо съдържание на омега-3 и витамин D.

Найденова посочи, че риба трябва да се консумира поне два пъти седмично, като бременните жени и малките деца трябва да избягват хищните видове, тъй като при тях има риск да се замърсени с метилживак.

Според учените водните същества не трябва да се подлагат на голяма термична обработка и е най-добре да се пекат на скара или на фурна.

Найденова представи и резултатите от проучване за консумацията на риба, според което хората над 60 години ядат този вид храна много по-често от младите. Близо 50 на сто от младите хапват риба максимум 1-2 пъти месечно.

Прочети още: Яжте риба – редовно и отговорно

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти