Полезно ли е да плачем

Чист като сълза
Снимка: sxc.hu

Причините, за да си поплакваме са безкрайни, но нашата цел сега не е да ги разискваме, а да разберем защо отронването на някоя и друга сълза ни кара да се чувстваме по-добре.

Редица учени свързват благотворния ефект от плача със стимулирането на парасимпатиковата нервна система, активираща се докато плачем, която играе важна роля за отпускането на тялото и психиката. Роненето на сълзи може да освобождава и опиоиди, химични съединения, които повлияват усещането за удоволствие, а също и хормона окситоцин, понижаващ стреса.

Въпреки това, ако понякога възпираме сълзите си, едва ли ще навредим на здравето си. Все пак имайте предвид, че продължителното потискане на емоциите в даден момент ще се отрази негативно върху психическото и физическото ни здраве.

Защо жените плачат повече
На първо място, според най-новите схващания, мъжкият полов хормон тестостерон възпрепятства по-лесно плача, докато женският хормон пролактин прави обратното и понижава емоционалния праг. Жените по правило са изложени по-често на силно заредени емоционално ситуации като например грижите около децата.

Мит ли са сълзите от щастие
Някои експерти се съмняват, че човек може да плаче заради позитивни събития. Много често обаче по време на щастлив момент си позволяваме да си спомним за по-малко безоблачните времена и да си поплачем на воля. Друга теория пък разкрива, че  наситените положителни емоции могат да предизвикат чувство за безпомощност и просто да не съумеем да намерим адекватен начин, по който да изразим своята радост, освен чрез плача.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Колко чифта обувки имате в гардероба?

Трите зодии, без които светът не би оцелял
Астрология

Трите зодии, без които светът не би оцелял

Светът е балансиран, защото е населен с различните представители на...

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам
Свободно време

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам

Днес решихме да ви припомним един текст, който ни показва...

Сексът, от който се страхуват жените
Свободно време

Сексът, от който се страхуват жените

Eдна от най-обсъжданите и най-скандалните теми - това е темата за...

Абонамент