Полезно ли е да плачем

Полезно ли е да плачем
Снимка: netinfo

Причините, за да си поплакваме са безкрайни, но нашата цел сега не е да ги разискваме, а да разберем защо отронването на някоя и друга сълза ни кара да се чувстваме по-добре.

Редица учени свързват благотворния ефект от плача със стимулирането на парасимпатиковата нервна система, активираща се докато плачем, която играе важна роля за отпускането на тялото и психиката. Роненето на сълзи може да освобождава и опиоиди, химични съединения, които повлияват усещането за удоволствие, а също и хормона окситоцин, понижаващ стреса.

Въпреки това, ако понякога възпираме сълзите си, едва ли ще навредим на здравето си. Все пак имайте предвид, че продължителното потискане на емоциите в даден момент ще се отрази негативно върху психическото и физическото ни здраве.

Защо жените плачат повече
На първо място, според най-новите схващания, мъжкият полов хормон тестостерон възпрепятства по-лесно плача, докато женският хормон пролактин прави обратното и понижава емоционалния праг. Жените по правило са изложени по-често на силно заредени емоционално ситуации като например грижите около децата.

Мит ли са сълзите от щастие
Някои експерти се съмняват, че човек може да плаче заради позитивни събития. Много често обаче по време на щастлив момент си позволяваме да си спомним за по-малко безоблачните времена и да си поплачем на воля. Друга теория пък разкрива, че  наситените положителни емоции могат да предизвикат чувство за безпомощност и просто да не съумеем да намерим адекватен начин, по който да изразим своята радост, освен чрез плача.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти