Подготовка и приготвяне на моркови

Подготовка и приготвяне на моркови
Снимка: Списание "Меню"

Морковите произлизат от Афганистан. Първоначално те са били червени, жълти и бели на цвят, едва през XVII век холандците са селекционирали оранжевите.

Те са отличен източник на витамин А и са естествено сладки зеленчуци. По-сладко от тях е единствено цвеклото.

Използват се в безброй ястия. Те са вкусни както топли, така и студени, готвени или сурови. Избират се наситено оранжеви на цвят моркови, които са богати на бета каротин. Не бива да са напукани или меки.

Подготовка
Ако морковите са млади, те нямат нужда от обелване. Отрязват се двата им края и се остъргват. Ако са големи, трябва непременно да се обелят, най-добре с картофобелачка. Понякога по-узрелите моркови леко нагарчат. За да се избегне това, те трябва да се срежат по дължина и да се премахне сърцевината им.

Приготвяне
За да се сварят, се пускат във вряща подсолена вода докато станат крехки:
8 - 10 минути за дребни млади моркови,
10 - 20 минути за едри цели,
4 - 10 минути за нарязани.

За да се приготвят на пара, цели дребни морковчета се поставят върху решетка в затворен съд с вряща вода за 10 минути.
За да се задушат, 450 г нарязани или цели малки морковчета се слагат на огъня с 3 с. л. вода или бульон и 30 г масло, плътно затворени за 5 минути. Доваряват се с отворен капак, за да се изпари излишната течност.

Идеи за сервиране
Горещите моркови се заливат с масло и се поръсват с пресен лук, магданоз и мащерка.
Докато задушавате морковите, прибавете малко захар или мед и малко лимонов или портокалов сок. Опитайте и с други подправки, като индийско орехче, джинджифил или къри.

Ивелина Иванова, шеф-готвач на списание "Меню"

* Очаквайте утре (9 декември) рецептата на Edna, в която ще ви покажем как се прави портокалово-морковена торта.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Абонамент