По първи петли

Рано пиле, рано пее
Снимка: sxc.hu

Учени от университета в Торонто са установили, че ставащите рано хора се радват на по-щастливи моменти. За целта те интервюирали над 700 души между 17 и 79 години.

Анкетата показала, че по-възрастните мъже и жени предпочитат да са активни още от сутринта, което им осигурява и повече време, за да подредят дневните си ангажименти по най-функционалния начин.

Канадските експерти коментират, че с напредването на годините повечето индивиди загърбват нощния живот за сметка на ранобудното начало на деня, което започва да ги съпътства все по-често.

"За първи път данните ни доказват, че възрастните хора, ставащи в ранни зори, се чувстват по-щастливи от младото поколение", разкрива Рене Бис, която е била част от изследователския екип.

Тя допълва, че активните нощем личности почти винаги наваксват със съня през уикенда, когато не са на работа и не им се налага да изпълзяват от леглото по първи петли. Това обаче води до десинхронизация на биологичния часовник, а залежаването през почивните дни е причина за обездвижване и затлъстяване.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти