Плодът-чудо гуанабана

Плодът-чудо гуанабана
Снимка: Thinkstock

Вярвате ли, че в природата съществуват натурални продукти, които съдържат толкова много витамини и минерали, че подсилват имунната система по-успешно от безброй лекарства? Едно чудато растение, виреещо на територията на Мексико, напълно доказва този факт.

Запознайте се с гуанабана – плодът, за който се твърди, че цери и злокачествени образувания.

Плодът гуанабана, срещан още под имената гравиола и сорсоп, е растение, за което се счита, че е по-ефикасно от асортимент на голяма аптека.

Дървото гуанабана е вечнозелено и обитава тропическите райони на Мексико, Куба, Колумбия, Бразилия, Перу, Еквадор и Венецуела. Среща се и в някои части от Централна Азия и Африка. Височината му достига от 5 до 7 м, а плодът има яйцевидна форма и на външен вид наподобява зелена бодлива круша.

В узряло състояние цветът му е жълтеникъв, а теглото му варира от 3 до 5 кг. Вкусът му е характерен за цитрусовите плодове, като се долавят леко пикантни нотки.

Съществуват твърдения, че листата, кората и плодът на гуанабана, убиват раковите клетки.

През 70-те години на миналия век е било проведено изследване, доказващо, че в сорсопа се съдържа химикал с 10 000 пъти по-мощно действие от лекарството адриамицин, използвано в химиотерапията.

Според учените гравиолата убива злокачествени клетки на 12 вида рак, включително на дебелото черво, на гърдата, простатата, белия дроб и панкреаса.

Освен това, плодът гуанабана се препоръчва при борба с редица други заболявания като остеопороза, хемороиди, инфекция на пикочните пътища, херпес, проблеми с черния дроб, хипертония.

Безбройните целебни ефекти на сорсопа се дължат на неговия състав. Факт е, че плодът съдържа почти всички витамини и добавки, необходими на организма, за да бъде здрав и в кондиция – витамините B1, B2, B3, B5, B6, B9 и C, калций, калий, желязо, натрий, магнезий, фосфор и цинк.

При наличието на толкова много полезни съставки, не е учудващо, че гуанабаната представлява Edna природна витаминозна бомба, която се отразява укрепващо на организма и при честа и правилна консумация прави имунната система устойчива.

Въпреки, че плодът все още не е достатъчно разпространен и популярен в Европа и конкретно България, в търговските вериги за био продукти биха могли да бъдат намерени различни части от растението – от стъблото до листата, както и целият плод.

Гравиолата все още не е с напълно доказани качества, но нейният потенциал тепърва ще се популяризира.

Вярвате или не, ако имате възможност да опитате сорсоп, не пропускайте шанса си да заредите тялото си с витамини. Няма да съжалявате!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти