Спрете грипната атака

За да не се стига дотук
Снимка: EПА/БГНЕС

Християн Немски

Грипните заболявания ни следват по петите целогодишно, но с настъпването на по-студените месеци наближава техният пик. Ваксинацията е добро решение, стига да сте запознати с някои факти за нейното действие.

И аз го прихванах
Няма как да се заразите с грипния вирус чрез самата ваксина, стига да е купена от сигурно място и да не е с изтекъл срок на годност. Въпросната инжекция наистина съдържа вирусни агенти, но те са отслабени по време на производствения процес, което автоматично означава, че шансът да се разболеете е нулев. Не случайно качествените ваксини се тестват многократно още преди да бъдат пуснати на пазара.

Нацелих момента
Грипът се развихря най-масово от октомври или началото на ноември
, обхваща зимния период, а често вилнее активно и през пролетта и лятото. Най-добре се ваксинирайте непосредствено преди това, за да сте подготвени да посрещнете ''врага'' със ''солидно бойно снаряжение''.

Вземете под много сериозно внимание факта, че трябва да сте напълно здрави преди да си ударите противогрипната ваксина.

И за мен ли се отнася?
Желателно е да се консултирате със своя личен лекар преди да поемете пътя по посока към ваксинация. Препоръчително е да се ваксинират хората над 50-годишна възраст, децата между шест месеца и 18 години, както и бременните, защото всички те са с уязвима имунна система и такъв тип заболяване протича по-тежко при тези групи.

Какво ми стана?
Понякога след ваксинацията се наблюдават странични ефекти като зачервяване, лека треска, мускулни болки и отпадналост заради антителата, които организмът ви произвежда. Ако тези състояния не минават и след втория ден, обърнете се към вашето джипи.

Още малко
За съжаление ваксината не започва веднага да работи във ваша здравна полза. За да подейства напълно са необходими около две седмици, през които избягвайте пряк контакт с хора, който са грипозни или са настинали, както и места с повишена бацилна фауна.

Няма край
Въпреки че сте ваксинирани, все пак има известна доза риск да се заразите от грип. Но за ваше успокоение, симптомите ще са доста по-отслабени и ще победите болестта бързо, ефикасно и без изкарващи ви от строя усложнения.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти