Папуда! А вие знаете ли какво е това?

Папуда! А вие знаете ли какво е това?
Снимка: Thinkstock

Преди края на XV век в Европа, Африка, Азия фасулът, който днес познаваме, въобще не е съществувал. Но за сметка на това в топлите части на тези континенти от край време се отглеждат други бобови култури, които доста приличат на американския заселник.

Една от тях е папудата Vigna unguiculata var. unguiculata.

Други от българските ѝ имена – бебредже, бобриджа, звучат също толкова екзотично, докато рогльо описва заострените и леко извити шушулки.

Още по-дескриптивно е английското название black-eyed pea (черноок грах), заради тъмното петно на на светлокфявото бобче.

Папудата произхожда от Западна Африка, но е масова култура в Южните Щати, Индия и някои страни от Латинска Америка.

В Европа е добре позната по Средиземноморието, а у нас се отглежда на някои места в южната част на страната – Източни Родопи, Сакар, долните течения на Марица и Струма.

В България не се прави твърде голяма разлика между фасула и папудата и двете се готвят по един и същи начин – салати, чорби и яхнии.

По света имат по-голямо въображение като в Португалия я сервират с треска, разбира се, а в Латинска Америка я правят на пюре и я пържат.

Виетнамците приготвят десерт от варена папуда, докато в Южните Щати я готвят с ориз и свинско или пък я заливат с винегрет.

Папудата печели пред фасула по издържливост на високи температури и засушаване.

Въпреки тези предимства, селекционната работа, която се извършва в Института по растителни генетични ресурси в Садово и това, че алтърнатив хип хоп бандата Black Eyed Peas от години е по върховете на музикалните класации, растението се отглежда все по-рядко у нас, а в много части на страната е практически напълно непознато.

Папуда в България може да се намери по петричкия край, Хасковско и Кърджалийско, както и в магазини за здравословни храни в големите градове. В Гърция се продава в супермаркетите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти