Папая - плодът на горещината

Папая - плодът на горещината
Снимка: netinfo

Папаята (papaya или pawpaw) расте там, където е горещо - от Мексико до Южна Африка и Югоизточна Азия.

Интересното обаче е, че за първи път европейците са открили този плод на Антилските острови, затова и започват да го наричат с карибското му име.

В този екзотичен "пъпеш", който расте на пъпешово дърво, се съдържат множество витамини - почти целия списък от А до Е.

Освен това в него е открит ензимът папаин - родственик на бромелина (съдържащ се в ананаса), който ефективно помага в борбата с излишните килограми.

Когато купувате, избирайте плодове с гладка жълта, а не със зелена кора. Месото на папаята има красив розово-оранжев цвят и вкусът ѝ е нещо средно между пъпеш и праскова.

Преди употреба трябва да се обели кората (белете внимателно, защото кората може да е леко горчива). След това отрежете наполовина и изчистете семената, намиращи се в средата.

Освен уникалните вкусови качества, папаята има още едно немаловажно достойнство - универсалността. Може да се използва и като плоде и като зеленчук, и като лекарство. Зрялата папая е плод и се консумира като десерт, полята леко с лимонов сок или в състава на различни плодови салати, недозрялата е зеленчук и се използва като съставка на зеленчукови салати и гарнитури (например към риба, приготвена на грил).

А изсушените и счукани зърна на папаята са чудесна подправка, която се добавя в сосове и винегрети.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти