Кои са храните и подправките - антибиотици

Добър избор
Снимка: Thinkstock

Вирусните инфекции ни следват по петите целогодишно, затова е добре да се съюзим с няколко естествени техни неприятели - под формата на хранителни продукти и подправки, пише zdrava.bg.

Точно на тях природата им е отредила да бъдат естествени антибиотици. Наричат се адстрингенти, защото пречистват кръвта и имат антибиотични свойства.

Проблемът на широко използваните синтетични антибиотици е, че убиват едновременно добрите и лошите бактерии, като лишават тялото от живата микрофлора, която подпомага правилната функция на имунитета ни.

Ако включим към диетата си храни и подправки, които с право могат да бъдат наречени природни антибиотици, това ще подобри имунната ни система и ще ни помогне да се защитим от някои инфекциозни бактерии.

Разбира се, изброените храни и подправки са помощни средства, които ще укрепят нашата имунна система и ще ни предпазят от по-често боледуване, но ако нещата са по-сериозни като симптоматика - лекарската консултация е задължителна.

Чесън и лук
Чесънът и лукът са близки родственици и имат естествени антибиотични свойства. В миналото са се използвали за лечение на какво ли не – от леки болежки до тежки заболявания и възпаления, и се прилагат както вътрешно, така и външно.

Сярата в лука и чесъна е ключовият елемент, който позволява да третираме тези храни като антибиотици. И двата зеленчука се използват като допълнително средство при настинки и грип, а чесънът има още антимикотични свойства, които помагат да бъдат предотвратени гъбичните инфекции и вирусните заболявания. Лукът от своя страна е богат на фитонутриенти, които прочистват тялото от свободните радикали, съкращаващи живота на клетките и покачващи риска от злокачествени образувания.

Мед
Медът е познато антибактериално средство за много народи от хилядолетия насам. Той съдържа ензим, който е антимикробен по природа и възпрепятства растежа на определени бактерии. В китайската медицина се счита, че медът хармонизира работата на черния дроб, неутрализира токсините и облекчава болката, а антибактериалните му функции са ефективни за лечението на стомашна язва.

Зеле
Представител е на семейство кръстоцветни, заедно с броколито, карфиола и брюкселското зеле, а лечебните позитиви на този зеленчук отдавна са известни на хората. Една от причините за това е сярата, която има антираково действие.

Освен това плодовете и зеленчуците, богати на витамин С, се считат за естествени антибиотици, а една купичка зеле осигурява на човек около 75% от дневното необходимо количество витамин С.

Днес все повече и повече лекари препоръчват заедно с антибиотиците да взимаме и пробиотици - за да възстановим полезните бактерии - микрофлората, която също е унищожена от синтетичните антибиотици в храносмилателната ни система.

Подправки
Има много билки с антибиотични свойства, а посочените по-долу са само кулинарните подправки, които можем да използваме в ястията си всеки ден. Нека продължим да се наслаждаваме на вкуса им, като знаем, че те подобряват и работата на имунната ни система. Това са: бахар, мащерка, джоджен, босилек, канела, кервел, розмарин, риган, маточина, карамфил, чили, дафинов лист, кимион, кориандър, копър, индийско орехче, кардамон, пипер, джинджифил, анасон, синап, магданоз.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти